//
cititi...
Jurnalism cetatenesc

Jurnalismul facut de “amatori”

Momentul in care in care s-a recunoscut aparitia Jurnalismului cetatenesc a fost acela in care un articol postat pe un blog personal a ajuns sa aiba mai multe vizualizari decat unul postat pe un site de stiri, iar in momentul de fata Citizien journalism  este din ce in mai folosit de multe institutii media.

Este cunoscut faptul ca acest tip de jurnalism e considerat a fi facut de amatori. Le este atribuita aceasta denumire si celor care pur si simplu posteaza o fotografie sau o imagine video, fara sa intervina propriu-zis in vreun fel in alcatuirea informatiei scrise, dar si persoanelor care au cu adevarat ceva de spus, dar nu o fac sub umbrela unei institutii media ci pur si simplu isi asuma responsabilitatea celor spuse pe un blog personal, care surprinzator este si citit si admirat.

De altfel acest tip de jurnalism, facut pe blog-uri, a aparut ca o consecinta a  politizarii jurnalismului conventional, se vedea destul de clar disparitia in masa a unor pareri sincere si obiective si atunci  aceasta “voce amatoare” s-a vazut obligata sa intervina cu pareri sincere si prezentari ale unor fapte reale, fara nicio presiune politica, economica sau de orice fel.

Institutiile media straine, de prestigiu au constientizat importanta si necesitatea acestui domeniu din mass media si au creat o serie de platforme media destinate tocmai oamenilor de genul acesta, de exemplu: iReport (CNN), uReport(Fox News), Your News(BBC), Sharek (Al Jazeera). Mai mult, au aparut platforme independente de grupurile media, cum ar fi: OhMyNews, AllVoices, Cell Journalist, Demotix, Citizen Journalism-YouTube s.a.

Cert este faptul ca Jurnalismul cetatenesc devine o concurenta din ce in ce mai acerba pentru jurnalismul conventional ceea nu poate duce decat la o perfectionare sau cel putin la o imbunatatire a calitatii mass media. Vezi si:

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: