//
cititi...
Jurnalism multimedia

Jurnalismul multimedia vs jurnalismul traditional

Era Internetului si a noilor tehnologii a transformat decisiv modul in care se practica jurnalismul. Interactivitatea oferita de spatiul virtual a impus o  noua lectura si un nou tip de scriitura, iar mesajul poate fi transmis astazi si altfel decat se facea cu 20 de ani in urma. Astazi se tinde catre un jurnalist universal,  capabil sa redacteze un  text, sa fotografieze, sa prelucreze imaginile, sa filmeze si sa realizeze montaje potrivite pentru Web. Ce altadata facea o echipa intreaga, astazi este de datoria unui singur om sa realizeze.

Presa in sensul ei traditional  a inceput sa piarda teren in fata internetului deoarce multimedia pune jurnalistul traditional, inarmat  cu un pix, o agenda si eventual un reportofon fata in fata cu un mod diferit de tratare a informatiei si organizare a continutului pe care vrea sa-l prezinte publicului.  Se observa ca  tot mai multi jurnalisti transforma  internetul în principalul mediu de transmitere a informatiei, datorita faptului ca prin acest mod se poate obtine mai usor  feedback din partea celor care te urmaresc.  Ceea ce mai face multimedia este sa influenteze   comportamentul si atitudinea  consumatorilor de media traditionale. Comportamentul se schimba mai ales fata de informatiile pe care le primesc, devenind mai selectivi, doritori de diversitate, deoarce ei pot obtinute informatiile ,  prin canalul dorit de fiecare consumator in parte, presa scrisa, radio, televiziune si  internet.

Multimedia utilizeaza sunetul, imaginea si textul pentru exprimarea unei idei intr-un mod cat mai interesant. Aceste lucuri reprezentand si avantajele fata de  mijloacele media traditionale. Spatiul nelimitat oferit, face ca mediul online sa fie placut de foarte multi jurnalisti. In presa scrisa, jurnalistii se confruna cu limitele impuse de numarul de pagini si de spatiul alocat fiecarui domeniu si articol. Acum lucurile s-au schimbat si sau  diversificat, daca ai  aparatura necesara,  poti crea un material capabil sa redea atmosfera, personajele, dar si emotiile cat mai aproape de realitate.

Cu toate ca are foarte multe avantaje jurnalismul multimedia, nu este apreciat de toti utilizatori de media, avand uneori dezavantajul sa fie facut de amatori,  si in graba ceea ce face ca treaba sa fie facuta  bine doar pe jumatate.

Exista  voci care de cativa ani sustin ca jurnalismul multimedia va duce intr-un final la disparitia celui traditional, cu toate previziunile lor acest lucru nu s-a intamplat, intotdeauna vor fii  oameni care vor aprecia jurnalismul facut de profesionisti, in redactie, care cunosc  cu adevarat tainele acestei meserii.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: