//
cititi...
SEO

SEO – ce este si cum functioneaza

Search Engine Optimization (trad. Optimizarea pentru Motoarele de Cautare) este o practica specifica web-ului, esentiala pentru orice site. Motivul pentru care optimizarea reprezinta o conditie obligatorie pentru website-uri este dat de faptul ca practicile SEO sunt principalele modalitati prin care respectiva pagina de web poate deveni vizibila pe Internet, in cautarile de pe marile motoare precum Google, Bing sau Yahoo, fara ca cei care detin site-ul sa cumpere spatiu publicitar.

De ce este important SEO?

Importanta pe care o are pozitia unui site (ranking) in SERP’s (trad. search engine result pages) in urma unui simplu search dupa anumite cuvinte cheie este data in primul rand de obiceiul de consum al utilizatorilor de Internet. In general, acestia tind sa dea click in special pe primele rezultate furnizate de Google (de exemplu). In plus, studiile de specialitate au aratat faptul ca utilizatorii ignora sau acceseaza rareori linkurile cu reclame platite (este vorba de primele rezultate, cele pe fundal roz). Mai exact, pentru fiecare click pe un link platit, pentru rezultatele din lista “gratis” se inregistreaza alte 100 de clickuri.

In concluzie, optimizarea pentru motoarele de cautare este importanta deoarece favorizeaza o pozitie cat mai “fruntasa” in rezultatele livrate de motoarele de cautare, asadar mareste semnificativ sansele unui site de a fi accesat de un numar mare de consumatori de Internet.

Cum functioneaza SEO?

Optimizarea pentru motoarele de cautare cuprinde atat seturi de actiuni desfasurate concret pe site-ul a carui vizibilitate marita se urmareste – SEO on-site, cat si strategii care au ca scop obtinerea de link-uri catre site-ul in discutie – SEO off-site.

Tactici de optimizare on-page

  • Content is king (trad. Continutul este “regele)” – din acest motiv, structura si continutul textelor de pe site trebuie sa fie adaptate web-ului si pe cat posibil, unice.
  • Cuvinte cheie (keywords) – densitatea acestora in interiorul unui text, modul in care sunt construite (este datoria specialistului SEO sa prezica forma sub care utilizatorii vor cauta anumite informatii, pentru a putea optimiza eficient continutul)
  • Modificarea adreselor URL – link-urile trebuie sa fie “personalizate”, deoarece utilizatorii vor retine mult mai usor, iar motoarele de cautare vor indexa mult mai eficient o adresa de tipul http://csid.ro/5-semne-ca-ai-gripa, decat o adresa plata si deloc “prietenoasa”, precum: http://csid.ro/viewsubject.php?f-33
  • Optimizarea textului – cuvinte cheie, densitatea acestora, intertitluri care sa contina cuvinte cheie, cuvinte boldite, structura clara, exprimare concisa
  • Meta tittle si meta description – atat pentru text, cat si pentru fotografii, indica motorului de cautare despre ce este pagina respectiva
  • Optimizarea tagurilor – cuvinte cheie cu rol de a descrie continutul website-ului pentru motoarele de cautare
  • Link building on site – inserarea de linkuri catre articole (de exemplu) de pe site-ul in cauza, in texte de pe acelasi site. Astfel, cititorul va da click pe respectivul hyperlink si va ramane o perioada mai indelungata pe site. In plus, daca pagina in care este inserat link-ul are o anumita autoritate/relevanta, va transfera aceste caracteristici si link-ului.
  • Categorisirea cat mai logica a continutului informational

Tactici de optimizare off-page

  • Link building – cumpararea de linkuri pe alte site-uri, care sa trimita catre site-ul in cauza.
  • Promovarea in social media (Facebook, Twitter, Youtube etc) – care sa asigure vizibilitatea site-ului in mediul online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: