//
cititi...
Media tradiţionale

Moartea reportajului literar

Toate lucrurile au un început și un sfîrșit. Dar totuși, cum a ajuns o specie jurnalistică înainte devenită  lirică, să se ascundă în cîteva ziare care au un public țintă bine definit dar deloc numeros? Mă refer aici la reportajul așa cum îl scria bătrînul Brunea Fox și pe care l-ar fi putut citi copiii înainte de culcare, pentru că era mai mult decît o specie decupată din jurnalism, era o poveste
Cine nu a citit „Reportajele mele”, cartea mai sus numitului, a pierdut o călătorie printr-un spațiu românesc așa cum ochii omului de rînd nu îl pot cuprinde. A pierdut de asemenea ultimele rămășițe ale ceea ce aș îndrăzni să numesc „spiritul reportajului literar” pentru că odată cu moartea scriitorului, se pare că a murit și specia aceasta jurnalistică aflată acum într-o zonă de extincție.

De ce?

Da, știm că oamenii sînt prea grăbiți pentru a mai citi povești și că doar 25% din cei care parcurg un articol din ziar, ajung să îl citească pînă la final (excepție fac articolele din tabloide, dar asta este altă poveste). Primează știrile de actualitate, tot ce ține de pensii, majorări sau scăderi salariale, scumpiri și creșterea taxelor etc, în principiu cam tot ce nu are legătură cu frumosul și liricul. Tot ceea ce e scris clar, concis (atît cît pot ziarele românești) devine interesant și publicul nu dă doi bani pe povestea unui veteran de război care a luptat pe ambele fronturi și a fost dușmanul nimănui. Astfel se subiecte nu prezintă interes , prin urmare nici editorii nu își irosesc resursele pentru publicarea lor. Este un cerc vicios în care am intrat de mult și nu găsim nici o fisură, dimpotrivă, el devine tot mai mare și puternic. Ca să vă convingeți cît de mic este interesul acordat acestei specii jurnalistice, pe site-ul Mediapemedia.ro, definiția reportajului literar nici măcar nu există: Reportaj literar (în condițiile în care site-ul „este o enciclopedie media românească, cu caracter colaborativ” – conform propriei prezentări).

Nu avem nici o pretenție de la oamenii din mediul rural, din viețile lor dure se scriu majoritatea poveștilor însă avem mari așteptări de la publicul de oraș. Poate că într-o pauză de masă sau înainte de somn, ar putea să pună mîna pe un ziar și să citească un reportaj literar ca la carte. Asta dacă s-ar tipări, bineînțeles.

Cine mai scrie literar?

Răsfoind ziarele și revistele publicate în România la ora actuală, nu se găsesc prea multe care să își omoare spațiul pentru cîteva povești care „nu prind la public” și nu au nimic de a face cu Huidu (dacă tot e subiect actual). Pentru puținii oameni care au timp să mai citească povești, Formula As scrie săptămînal reportaje de două pagini; de asemenea, Dilema Veche aduce, pe lîngă porția obișnuită de cultură, și o serie de reportaje care nu sînt însă suficiente pentru a susține specia aproape dispărută. Sigur că la socoteală putem include și România Liberă, alături de Evenimentul Zilei care pun periodic pe foaie diferite astfel de articole. Cam acesta ar fi capătul listei, dacă nu punem la socoteală și reportajele apărute sporadic prin diferite alte publicații, dar ar trebui să includem aici și Libertatea care însă are o definiție proprie a ceea ce înseamnă „reportaj”.

Așadar, patru publicații din cele aproape 100 apărute la nivel național (nu le mai punem și pe cele locale) mai spun povești. Publicului interesat, care este destul de fragil ca număr, nu i se dau prea multe variante. Ce îi mai rămîne? Să cumpere „Amintiri din copilărie” și să se gîndească, cu trimitere la titlu, că odinioară propriile lor amintiri ar fi putut fi subiect de poveste. Subiect de reportaj. Dar noi am crescut și am uitat să ascultăm povești cum o făceam odată, înainte de culcare.

Advertisements

About Cristina Babii

Words are my super-power, writing them down can save the world. Just kidding.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: