//
cititi...
Securitate pe Internet

Probleme de securitate pe Internet

Chiar daca ne ajuta sa fim mai bine informati si mai ales sa comunicam mai usor si rapid cu familia, cu colegii, cu colaboratorii, cu partenerii de afaceri, comunicare intre lumi – persoane, institutii, organizatii, dar in acelasi timp internetul este si un loc in care poti “intalni” si lucruri neplacute.

Dezvoltarea extraordinara a retelelor si serviciilor de comunicatii oferite de tehnologia informatiei, poate fi considerata, fara indoiala, ca si marea revolutie a secolului. Totusi, aceasta cladire magnifica de retele are invulnerabilitatile sale: Securitatea, si aceasta datorita faptului ca ”retelele deschise” nu au fost proiectate pentru a se asigura de auto-protectie si aparare impotriva eventualelor abuzuri. Rezulta ca acestea sunt deosebit de sensibile la interceptarea si modificarea datelor de transmitere, precum si violarea de date stocate de pe calculatorul de acces. Problema este chiar si mai mare in cazul in care este vorba de comertul electronic, sau in cazul in care datele contin informatii de confidentialitate transferate.

Potrivit unui studiu facut de o campanie pentru siguranta online organizata de guvern , s-a constatat ca anual 12% din navigatori au fost victimele fraudei online. Din acelasi numar (5%) au suferit pierderi in urma cumparaturilor online ca si cum li s-ar fi furat geanta, portofelul sau telefonul mobil. Pe langa cei 5% care au fost victime ale fraudelor, 3% au fost victime ale furtului de identitate, iar 4% li s-au furat datele contului bancar sau a cartilor de credit. Studiul – Securitatea pe Internet: Starea Natiunii – a avut ca scop punerea in evidenta a problemelor legate de securitatea online. Acesta a fost organizat de Get Safe Online, o asociere intre guvern, Serious Organised Crime Agency si firme private cum sunt eBay. eBay are un centru de securitate care ofera informatii, tutoriale, dar cea mai mare incercare este sa determine oamenii sa le citeasca la fel ca oamenii care cumpara un aparat video cu un manual de instructiuni, tot asa trebuie sa se manifeste mentalitatea si pe internet. Site-ul de licitatii e-bay a creat o serie de instrumente pentru protectia utilizatorilor, inclusiv o adresa la care se pot trimite e-mail-uri suspecte pentru a le verifica validitatea. De asemenea ofera un toolbar cu download gratuit care le permite utilizatorilor sa vada daca se afla pe un site eBay adevarat sau fals.

Dorinta utilizatorului de a asigura confidentialitatea si anonimatul este deficil de conciliat cu necesitatea de atribuire si anume posibilitatea de a cunoaste identitatea reala a utilizatorului si a ceea cu ce se ocupa. Incercarea de a creea site-uri merge impotriva notiuneie de atribuire a anonimatului, autenticitatii, integritatii, non-repudierii si nu pot fi intr-o armonie cu necesitatea de a aplica legea in fata unei fraude semnificative. Ideal ar fi sa se ajunga la un echilibru corect intre aceste nevoi diferite si acest compromisuri trebuie sa fie atent protejate. Protectia informatiilor transmise prin internet necesita de obicei toata atentia acordata cum si documentelor de hartie corenspunzatoare. Practic cresterea si intretinerea unui regim de securitate este una din cele mai dificile securitati in administrarea unui sistem IT si mai ales extinderea unui asemenea regim peste mai multe retele interconectate peste care ruleaza diferite softuri al caror control trebuie tinut. Tot ce se poate face este stabilirea unui set de riscuri care sa poata fi inlaturat si mentinut in aceasta stare. Dar, din pacate multi factori de risc importanti sunt greu de mentinut si imposibil de controlat.                                                                                                                                               

Advertisements

About Liudmila Carta

Studenta anul III, la Facultatea de Litere, departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii "A.I. Cuza, din Iasi

Discussion

One thought on “Probleme de securitate pe Internet

  1. Bravo felicitari pentru articol!!!

    Posted by danifeld | October 28, 2011, 4:45 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: