//
cititi...
Uncategorized

Istoria internetului-una dintre noile tehnologii de comunicare.

ISTORIA INTERNETULUI

Internetul este o notiune relativ noua, ce s-a dezvoltat rapid. Internetul este o retea de retele cu o ierarhie stratificata in functie de serviciile pe care le ofera. Origininile lui vin dinspre proiectele militare ale SUA din anii `60, perioada de varf a Razboiului Rece. Eu am primit cu bratele deschise Internetul in viata mea, ma ajuta in documentare, in a-mi largi cunostintele generale, in a-mi face sau gasi prietenii, in a cunoaste mii si mii de lucruri si locuri noi. Comunic cu ajutorul lui de aceea in articolul din aceasta saptamana  va voi informa despre aceasta nouta tehnologie de comunicare:INTERNETUL.

Dar haideti sa va spun cum a luat nastere Internetul.
Internetul a lua nastere sub forma ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Net) – o retea intre mai multe computere din unele institutii americane, ce lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului. ARPA a fost pus in functiune ca reactie la succesul sovietic al lansarii satelitului Sputnik in spatiu in 1957. Unul din obiectivele ARPAnet era crearea unei retele, care sa nu fie distrusa datorita atacurilor asupra sistemului. Razboiul Rece fiind la apogeu, scenariul unui dezastru era considerat fie lansarea unei bombe fie un atac nuclear.
De aici a rezultat un proiect de retea, unde reteaua insasi era permanent in pericol de atac. In consecinta:
– doar un minimum de informatii era cerut de la computerele client in retea
– cand transmisia de date intalnea un obstacol, sau una dintre adrese era de negasit, se gasea o alta cale catre adresa cautata.
Toate acestea au fost codificate in protocol care reglementa transmisia de date pe Internet. In forma sa finala, acesta era TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet protocol), care este si acum baza Internetului.
TCP/IP face posibil ca modele diferite de computere, de exemplu IBM compatibile sau Mac’s, folosind sisteme diferite de operare, cum ar fi UNIX, Windows, MacOS etc. sa se “inteleaga” unele cu altele. In acest fel, Internetul era si este cu adevarat  o platforma-independenta.
Internet-ul a inceput ca o retea de patru computere intre Universitatile din Utah, Santa Barbara si Los Angeles si Institutul de Cercetare din Stanford :
In curand, cercetatorii din alte institutii de stat au devenit interesati. Deoarece folosirea computerelor era costisitoare, ei au vazut imediat avantajele folosirii in comun a unei retele.La sfarsitul anilor `60 si inceputul anilor `70, cand Internetul numara in jur de 50 de computere, s-au dezvoltat primele dintre programele, folosite inca si azi pentru transferul informatiei:
File Transfer Protocol pentru trimiterea si regasirea fisierelor
Telnet pentru accesarea si folosirea bazelor de date, a bibliotecilor si a cataloagelor din toata lumea
e-Mail pentru trimiterea mesajelor personale.
Internetul era in mod categoric in ascendenta. Cu noi grupuri de utilizatori care se alaturau, Internetul a trecut prin prima sa transformare.
In  urmatoare decada, Internetul a crescut la o retea de 200 de computere. Partea militara era organizata intr-o retea separata, Milnet.
In acelasi timp, au aparut alte retele, mai ales in sectorul academic.
Important printre acestea era (si este) USENET sau Users’ Network, care a inceput in 1979, cand cateva UNIX-computere au fost conectate impreuna. USENET – In sute de grupuri de discutii despre orice subiect imaginabil, oamenii faceau schimb de noutati si imagini, in ciuda distantelor si a hotarelor. Alte retele s-au dezvoltat de-a lungul Usenetului. Toate formau baza unui spatiu de comunicatie radical democratic. De exemplu, inaintea unei noi discutii pe care grupul o incepea, comunitatii Netului i se cerea un vot de accept.
Spre deosebire de alte retele, Usenet lucra intradevar de jos in sus, si nu pe alte cai. Fusese creata de utilizatori pentru utilizatori…De aici a rezultata o atitudine generala de folosire in comun si suport mutual, care exista inca pe  Internet.Grupurile de discutii joaca inca un rol mare pe Internet. Exista mii si zeci de mii in intreg Internetul. Alta mostenire a Usenet este “Netiquette”, sau regulile de comportament pe Internet.
10 ani dupa ce Usenet incepuse, Internetul a crescut la 80.000 de computere. A inceput sa fie un factor de luat in considerare in politica. Si curand, expresia “Information  SuperHighway” (autostrada informatiei) a devenit uzuala.  In aceasta metafora, Internetul era vazut ca o importanta infrastructura pentru transportul unor bunuri vitale (informatii).
In 1957, ca raspuns la amenintarile Sovieticilor in general si la succesul lui Sputnik in particular, Presedintele Dwight Eisenhower a creat ambele retele Interstate Highway System si Advanced Research Projects Agency, sau ARPA.
Marea schimbare a inceput, cand Tim Berners Lee de la CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara) in Geneva a pus bazele in 1989 dezvoltarii primului prototip al World Wide Web (WWW sau 3W).
Ca de obicei in istoria Internetului, scopul initial al WWW-ului era destul de limitat. Era destinat sa fie o platforma interna de comunicatii pentru cercetatorii din intraga lume care lucrau pentru CERN. Sarcina principala era sa asigure un sistem, care sa  faca legatura intre varietatea de plaforme ale diverselor computere.
Solutia se baza pe ideea de a face legatura intre documente via “hypertext”.
Hypertext inseamna a marca sirurile de text sau alte obiecte si de a le lega cu alte obiecte, care ar putea fi din punct de vedere fizic la mare distanta de obiectul original. Cand legatura este selectata, cineva poate “sari” la documentul legat. In acest fel este  posibil de a lega un numar nelimitat de documente intre ele intr-o structura web ne-ierarhica. Pentru a putea deosebi aceste documente si pentru a le regasi, fiecare are o adresa unica. Aceasta este  Unique Resource Locator (URL). URL-urile constau intr-un protocol de transmitere (in cazul  WWW-ului acesta este Hypertext Transfer Protokoll – http), urmat de www (in cele mai multe cazuri) si de domeniu (de exemplu numele serverului si numele paginii). Aceasta arata cam asa: http://www.central.ucv.ro/index.html.
Prima versiune a programelor pentru a naviga pe www, asa numitele “browsere” urmareau inca traditia originala a Internetului – erau numai text. De aceea, sistemul a ramas, in principiu, neprietenos cu utilizatorii. In Septembrie 1992 nu existau mai mult de 20 de webservere in intreaga lume. Sistemul actual insa impinge treptat aceste browsere spre marginile Internetului, mai ales prin politica Internet Service Provider-ilor. Spre exemplu, in USA primii 6 ISP au fiecare mai mult de 1 milion de abonati, din care numai AOL are 11 milioane. Din acesti ISP 4 ofera ca browser numai Internet Explorer 1 ce ofera Internet Explorer in mod implicit, insa da posibilitatea oferirii si a altor browsere si doar unul singur ofera browserul pe care consumatorul il cere.

Documentare: http://www.wikipedia.org http://web.clicknet.ro
http://www.e-scoala.ro

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: