//
cititi...
Reţele sociale

Connect with life

Ti s-a intamplat vreodata sa te trezesti la 12 noaptea si sa simti o nevoie puternica de a-ti controla mailul? Sa inchizi laptopul si sa simti un gol in stomac pentru ca nu esti aceeasi persoana in lumea reala? Sa te indentifici mai mult cu avatarul de la messanger sau cu propria ta poza de pe facebook photoshopuita 100%  decat cu reflexia fetei tale in oglinda? Aceste semne (putin exagerate de mine) sunt indicii unei boli psihice care se numeste Internet Addiction Disorder, sau pe scurt IAD.

Autorul criteriilor care stabilesc cu exactitate gradul de dependenta al fiecaruia este psihologul american Ivan Goldberg. Acesta sustine ca printre principalele simptome ale IAD se numara :

  1. Nevoia de a petrece tot mai mult timp in retea pentru a obtine satisfactii emotionale;
  2. Reducerea semnificativa a interesului pentru alte activitati care nu au legatura cu internetul;
  3. Dezvoltarea, dupa suspendarea sau diminuarea utilizarii netului, a unei stari de agitatie psihomotorie, anxietate, depresie, ganduri obsesive cu privire la ceea ce se intampla online, clasicele simptome ale abstinentei;
  4. Necesitatea de a fi online tot mai des sau pentru perioade de timp prelungite fata de intentia initiala;
  5. Imposibilitatea de a intrerupe sau de a tine sub control utilizarea internetului;
  6. Petrecerea a peste 8 ore / zi online si dedicarea unui timp indelungat activitatilor corelate netului.
  7. A continua utilizarea internetului in pofida unor probleme generate de utilizarea excesiva a acestuia, fie ele fizice, sociale, psihologice sau la locul de munca.

Sunt ferm convins ca toti cei care utilizam interneul si implicit una sau mai multe retele sociale suntem intr-o masura mai mica sau mai mare dependenti de internet. Noile dispozitive care ne permit sa primim mesaje sau actualizarile profilului de Facebook al unui prieten pe care nu l-am vazut niciodata, in timp real, ne determinat sa utilizam internetul permanent. Prin urmare, cele 8 ore de navigat pe internet, unul dintre  principalele simptome ale dependentei de internet, sunt nimic comparativ cu timpul petrecut de adolescentii din ziua de azi. La scoala/facultate stam pe net, acasa stam pe net, cand dormim stam pe net (in modul idle bineinteles).

In luna august al acestui an, Heavensfield Retreat Center din Fall City, Washington a lansat primul program de de dezintoxicare de web in Statele Unite. Fondatorii centrului au descoperit ca intre 6-10 % dintre utilizatorii de internet sufere de IAD. Contra sumei de 15.000 de dolari te poti vindeca de aceasta boala daca petreci 45 de zile la ei. Se pare ca odata iesit de acolo, “bolnavul” va fi un om nou, complet vindecat de dependenta de facebook, twitter sau alte retele de care nu am auzit niciodata. Ce este si mai interesant insa este raportul prezentat de Comisia Europeana care arata ca 64% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, prin urmare nici o retea de socializare? Incredibil!

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: