//
cititi...
Jurnalism multimedia

De la jurnalism la multimedia

Luate separate, cele doua concepte au o diferenta din punct de vedere al istoriei si cel mai important, al traditiei. Jurnalismul a cunoscut toate perioadele importante ale mass mediei, iar multimedia este un ,,update” al primului concept. Un update care a revolutionat modul in care se face aceasta meserie si in felul cum se prezinta. Notiunea de multimedia a intrat in limbajul uzual odata cu dezvoltarea internetului. Tendinta din zilele noastre este sa ,,vedem” ce si cum s-a intamplat un eveniment in detrimentul cuvintelor. Sunetul si imaginea sunt termenii care definesc, de pe acum, viitorul jurnalismului. Un viitor care va schimba un prezent ancorat mult timp in trecutul presei. Sa ne gandim cat de mult s-a schimbat modul in care este prezentat un eveniment acum fata de acum ceva mai mult de un deceniu. Multimedia a reusit sa faca un lucru ce nu l-a reusit niciunul dintre celelalte tipuri de media: sa combine scrisul, cu sunetul si cu imaginea.

sursa foto: www.cafemedia.ro  Aceasta schimbare, aproape radicala, a modului in care se face jurnalismul astazi a adus cu sine si unele cerinte noi de la un novice in domeniu. Pe langa faptul ca trebuie sa stapanesti foarte bine limba in care iti faci meseria si trebuie sa fii ca o camera de supraveghere pe un anumit domeniu, ti se cere sa stii notiuni si din alte profesii. La fel ca un instalator, se vrea a fi ,,omul bun la toate”. Pe scurt, cerinta esentiala este ca felul cum ai perceput tu un eveniment sa il transmiti publicului cat mai realist posibil.

Odata cu aparitia jurnalismului multimedia, curiozitatea audientei a crescut. De fapt, aceasta notiune trebuia sa vina cu ceva nou cu care sa fie in fata celorlalte: presa scrisa, radio sau televiziune. Ceea ce a facut este ca le-a combinat pe toate trei si plus de aceasta are posibilitatea sa transmita cel mai repede informatia. Greu se va gasi si altceva nou care sa ia locul jurnalismului multimedia. Dar intotdeauna se cauta ceva nou.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: