//
cititi...
Securitate pe Internet

Despre sefii “Big Brother”!

Citeam zilele trecute un articol extrem de interesant din “Ziua Veche” in care era dezbatuta problematica securitatii pe internet la locul de munca. Pe langa faptul ca exista riscul de a ne alege cu tot felul de virusi din cauza “indiscretiei” de care dam dovada de foarte multe ori atunci cand decidem sa navigam pe diverse site-uri fantoma, ei bine, exista si alte moduri prin care poate fi incalcata “bucataria” proprie si personala a fiecaruia dintre noi.

S-a tot scris despre faptul ca atunci cand mergem la locul de munca, intreaga activitate pe care o desfasuram la calculator este atent monitorizata de catre cei care ne conduc si, implicit, de aceeasi indivizi care ne si platesc. Bine, asta in cazul in care lucram pentru o companie din sectorul privat, pentru ca nu va asteptati ca intr-un alt mediu sa vina seful vostru si sa va spuna: “Sunt foarte multumit de modul in care te-ai achitat de sarcini luna asta, am sa-ti dau niste banuti in plus la salariu din propriul buzunar!”, pentru ca asa ceva tine mai mult de domeniul stiintifico-fantastic. Nu spun ca nu e tocmai in regula ca activitatea pe care o desfasori sa nu fie monitorizata, pentru ca ma pun in locul unui “boss” care are interesul ca angajatii sa fie seriosi si sa munceasca asa cum trebuie, ori cand firma nu merge chiar asa cum ar trebui, apar automat nemultumirile si taierile salariale. In fine, pana sa ajungem acolo, ca sef trebuie sa vezi exact cat si cum muncesc subordonatii tai. Exista tot felul de aplicatii “countdown” care masoara timpii morti dintr-o zi, cei pe care-i petrece un angajat pe internet, si cei de lucru efectiv. Acestia sunt atent monitorizati, iar la final daca banii sunt virati in functie de orele muncite, reprezinta dovada cea mai elocventa a faptului ca venitul a fost mai modest sau mai inflorit luna aceasta.

Problema apare in momentul in care datele personale ale angajatilor raman stocate in calculator. Pentru ca tentatia de a atenta la ceea ce au altii este foarte mare, asa se trezesc sefii si “cotrobaie” fie pe conturile de e-mail ale angajatilor, fie chiar in mediul retelelor de socializare (Facebook, Twitter) sau a Messenger-ului. Ceea ce iarasi, nu e chiar un lucru rau! Pentru ca nu degeaba se spune ca ceea ce este interzis, devine mai interesant, incitant si provocator! Dar pentru ca discretia lasa de foarte multe ori de dorit, cel mai bine ar fi ca in cazul in care sunteti angajati, indiferent de mediul in care munciti, sa evitati pe cat posibil sa folositi Messenger-ul, Facebook-ul, chiar mailul personal, si sa va puneti la bataie doar adresele de contact pe care le primiti din partea firmei. Si asta asa, ca sa nu care cumva sa afle seful vostru cand pune bunica muraturile anul acesta, cum a fost ultima noapte petrecuta alaturi de iubita/iubit sau ce anume discutati cu amicii vostri plecati peste hotare. Ca sa nu va simtiti fix ca la “Big Brother”!

Vlad Trifan

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: