//
cititi...
Jurnalism multimedia

Jurnalismul prin rame virtuale

Internetul înseamnă victoria informației???” Din păcate, prea puțini sunt cei care se mai încurcă cu cărți mâncate de umiditate, îndoite, râvnite altădată; ziare mari, vechi, care fac vizibilă urma timpului. În fond de ce să piardă vremea prin biblioteci când exista posibilitatea de a folosi internetul pentru a  putea găsi informații despre documente care nu au rezistat probei timpului?!

Mersul tehnologiei în domeniul mass media nu s-a facut numai în pas elegant și egal. Mutarea jurnalismul și pe platforma online este o mișcare care deși conține avantaje și oportunități mult mai largi, înregistrează la nivelul societății o cultură sărăcită, plină de idei generale și auzite la tot pasul. Într-adevăr este o cale mult mai utilă și accesibilă consumatorilor media, mai ales pentru cei care țin în mână, lunar, un buget mult prea mic pentru a-și putea permite diversitatea de la tarabe. Dacă privim și prin lentila ochiului critic, observăm și un revers al medaliei care se înregistrează din moment ce piața concurenței devine tot mai vie, iar șuruburile decenței morale devin din ce în ce mai slabe.

Progresul tehnologiei ce a format noul climat media, a ajuns să domine jurnalismul traditional, și multe dintre valorile jurnalistului de odinioară, par deșuete, depășite. Într-adevăr, posibilitatea de a avea acces la imagini care să demonstreze veridicitatea textului (îmbrăcarea în sunet și imagine) în mod clar reprezintă un atu considerabil al jurnalismului multimedia. Dar observ tot mai des cum simțul datoriei se diminuează iar conținutul predat publicului înlătură în mare măsură substanța subiectelor de presă, se urmărește mai degrabă îmbrăcarea ideii curate, corecte, concentrate, într-o formă magnetizantă menită să cucerească publicul. Se transmit informații adaptate, reformulate și tabloidizate, menite să stârnească reacții, nu să ofere informații utile.

Mediul online este destul de prăpăstios, prin rapiditatea cu care informațiile adunate de pe teren devin publice. Verificarea provenită din cele trei surse este uneori eliminată, deoarece în mediu online există posibilitatea refacerii textului, în cazul unei greșeli. Bineînteles, credibilitatea sursei, pe viitor va fi pusă la îndoială, dar datorită diversității de care dispunem, șansele de a rămâne neinformați sunt minime.

Pentru formarea unui bagaj important de cunoștințe, sunt oare suficiente doar informațiile uneori sărăcăcioase și superficiale pe care le oferă internetul?

Eu răspund cu da la intrebarea de la inceput, dar dacă ar fi să clasific informațiile pe care mi le oferă internetul, răspunsul meu n-ar mai fi atât de prompt. / Daniela Asaftei

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: