//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Ce poate face un telefon cu NFC?

Chiar daca aceasta abreviere seamana izbitor de mult cu cea a unui popular joc cu masini, trebuie sa stiti ca, de fapt, ea denumeste o noua tehnologie de transfer de date. NFC (Near Field Communication) este o modalitate noua de a transmite date si a ne conecta la internet.

Pentru ce e bun NFC?

Tehnologia NFC ne permite sa ne folosim telefoanele in modalitati la care nici nu visam cu cativa ani in urma. Puteti utiliza telefonul ca mijloc de plata, prin atingerea acestuia de cititoarele de carduri dotate cu receptori pentru NFC. De asemenea, telefonul poate inlocui biletele de calatorie, se poate conecta la internet, poate accesa servicii mobile, cum ar fi stiri, informatii meteo, orare de calatorie, doar prin atingerea unor etichete de acces la serviciile respective. Informatiile incluse, de exmplu, in cardul de credit, vor fi stocate intr-un chip din interiorul telefonului dumneavoastra.

Cum functioneaza?

NFC isi are radacnile in RFID (Radio Freaquency Identification), care permite unui dispozitiv sa trimita unde radio spre o eticheta de acces pentru identificare si localizare. NFC este un set de tehnologii wireless ce necesita o distanta intre dispozitive de cel mult 4 cm. Implica intotdeauna un initiator ce genereaza un camp de frecvente radio, ce activeaza o tinta in asteptare. Etichetele RFID pot fi integrate oriunde, de la postere, pana la alte telefoane de dispun de NFC. Tehnologia va permite sa impartasiti caile de acces rapid personalizate cu alte dispozititve NFC.

http://www.youtube.com/watch?v=CAc1JBNlMi0&feature=share

Telefonul Nokia 6131, aparut in 2006 a fost primul telefon dotat cu tehnologia NFC.  Aceasta a devenit parte din sistemul de operare pentru telefoane, Symbian, odata cu lansarea versiunii Symbian Anna, aparuta in 2011.

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication                                                                              http://www.nokia.ro/produse/tehnologii/nfc                                                                                                                    Foto: http://www.connect.md/publicatii/29-09-2011/tehnologia-nfc-ajunge-pe-toate-smartphone-urile

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: