//
cititi...
Media tradiţionale

Reporter sau iReporter?

Când intri în lumea mass mediei primul lucru pe care îl afli este că vei face muncă de teren, așa numitul „start”  în jurnalism. Echipat cu un microfon, reportofon, cameră, cameraman (uneori) pleci în cautarea subiectelor de știri, subiectelor de reportaj, anchetezi sau faci interviuri. Alergi să scrii până la deadline-ul impus.

Breaking news nu breaking down

Conform definitiei, reporterul este „un tip de jurnalist care cercetează şi prezintă informaţii în anumite tipuri de mass-media”(sursa: Wikipedia.org). Se informează din surse credibile nu din zvonuri precum omul de rând dornic să fie priceput în toate (facebook, twitter sau messanger), scrie știri nu fabule, respectă regulile în jurnalism (există reguli!), nu are program fix pentru că programul lui e în funcție de eveniment, stă de vorbă cu oameni care nu îi suportă pentru că are nevoie de declarație, participă la conferințe plicticoase doar pentru ca știrea are ca personaj principal o persoană publică, nu e un paparazzi dar ciulește urechile la fiecare mișcare, la fiecare sunet de sirenă. Participă la concerte fără a putea să se bucure de ele pentru că se gândește cu cine să vorbească, mănâncă pe fugă, plânge și râde alături de personajul său din reportaj colecționând vise (obligatoriu prezent la fața locului), bea cafeaua în timp ce citește presa și face această meserie ca să supraviețuiască nu să își ocupe timpul liber. iReporterul poate doar sa filmeze ceva din timpul său liber care pare nepotrivit în peisaj și nu face nici un lucru de mai sus.

Nu, nu este furt de meserie este o blamare din partea oamenilor neștiutori pentru că faceți ochii mari atunci când se vorbește despre Irinel Columbeanu și schimbați canalul sau mergeți la somn când se vorbește despre oameni care contează cu adevărat în viața publică. Dacă e să realizăm un sondaj câți oameni știu cine e Irinel Columbeanu și câți știu cine e Lucian Boia (nu cântă manele, nu boxează și nu este președinte al unui club sportiv), din păcate, am rămâne dezamăgiți.

Moda realului nu se demodează

Accentul cade pe „i” nu pe cealaltă parte a cuvântului. „I”-ul îndeplinește partea de comentarii iar reporterul scrie articole care vor forma o părere, nu un comentariu care conține numai baliverne fără sens. Virtualul încearcă să depășească realul printr-o confuzie care se lasă pe întreaga lume web 2.0 prin cele mai sofisticate tehnologii. Cel mai important lucru nu îl știu: moda realului nu se demodează. Există o experiență care îi menține pe tocurile înalte.

Nu poți fi reporter căutând pe Google „10 pași pentru a fi reporter”. Nu ai bibliografie ca să înveți din cărți, nu te vei îmbogăți, nu vei trece „sticla” dacă nu ești talentat și nu se învață meseria postând la secțiunea „iReporter”.

Nu toți putem să fim fotbaliști, cântăreți, oameni de succes de pe Wall Street, președinte de țară aproape falimentată sau reporteri în surprizele vieții publice. Acesta este principalul motiv pentru care alegem anumite meserii: să putem funcționa ca o comunitate normală.

Tradiționalul e pe înțelesul tuturor fără a mai fi nevoie de traducători. Clar, concis și la subiect.

Sursa foto: lusterstudios.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: