//
cititi...
Jurnalism multimedia

Taxa pe continut in media online.

Daca tot am vorbit pana acum de jurnalism multimedia, cred ca este necesar sa discutam si despre partea mai paractica acestui tip de jurnalism si anume daca este posibil sa obtinem profit,  deoarece, pana la urma stim cu toti : “banii vorbesc”  iar  jurnalismul ori de care ar fi el este gandit ca o afacere, proftabila pentru uni, pentru alti nu prea.

Asa ca incep prin  a ma intreba ce ar fi daca toate publicatiile de pe online pe care le stiam gratuite iti vor cere o mica suma de bani, se le poti accesa  continutul? Ce ar fi daca din ziarele care s-au mutat pe online ca de exemplu  gandul.info  sau cotidianul.ro  si altele ti-ar permite accesul doar daca le platesti o taxa modica. Oare ar avea succes

Ca un exemplu au incercat cei de la  Adevarul Holding pentru variantele online ale ziarului adevarul.ro si click.ro insa se pare ca nu prea la mers deoarce poti oricand sa le accesezi in continuare, paginile gratuit.

De ce nu a mers, voi incerca sa prezint mai jos cateva motive pentru care cei care au incercat nu au avut succes:

Un prim motiv ar fi faptul ca oamenii nu sunt obisnuiti sa plateasca pentru ceva ce il stiau gratis. Cititorii romanii vad internetul ca pe un mediu schimbator nu au incredere in el, din acesta cauza sunt foarte greu de fidelizat in mediul online. De ce sa plateasca, prefera sa nu mai citeasca decat sa se aboneze la un ziar pe  online.

Un al doilea motiv se refera la continutul oferit, daca este acelasi nimeni nu va plati, daca nu schimbi nimc risti sa  pierzi si publicul fidelizat.  Pentru a convinge cititorul sa plateasca trebuie sa ii oferi ceva mai bun, impachetat mai frumos. Au fost  alte tari care au incercat sa faca acest lucru, sa impuna taxe pe acelasi continut si nu au avut succes, insa exista si un exemplu pozitiv cei de la  thetimes.co.uk  care au  impus o taxa insa in acelasi timp au modificat si continutul. Deci intrebarea care trebuie pusa de cititorul roman, care pana la urma accepta sa plateasca: ar fi cu ce vi nou si extraordinar, si in acelasi timp convingator ca eu sa platesc.

Va intreb si pe voi, ati mai citit pe internet daca ar trebui sa platiti pentru ceea ce cititi?

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: