//
cititi...
Conţinut generat de utilizatori

Blogger sau jurnalist modern?

Spațiul virtual s-a tranformat într-un depozit de gânduri și păreri grupate în blogurile utilizatorilor. Pe internet poți să-ți dai frâu liber imaginației, poți să povestești ce ți se întâmplă, poți să scrii orice fără să trebuiască să respecți vreo regulă. În momentul de față există peste 3 milioane de bloguri active, unele dintre ele având chiar cititori fideli. Dacă totuși aceste bloguri au un public care citește postările, atunci ne putem înbreba în ce manieră bloggeri (serioși) se confundă cu jurnaliștii moderni?

Pentru început, bloggerii, la fel ca jurnaliștii, lucrează cu informații, le comunică într-o formă publică și sunt validați de către un public.

Nu doar jurnaliștii se documenteaza, ci și bloggerii. Această documentare o putem traduce prin “știe despre ce vorbește”. În cazul în care are dubii cu privire la un anumit subiect, caută să afle cât mai multe lucruri, și după ce și-a clarificat dubiile poate scrie și poate să-și dea cu părerea despre subiectul în cauză. Cel puțin așa face un blogger cu simțul răspunderii și care e interesat de părerea pe care publicul și-o formează despre el.

Spre deosebire de jurnalistul care redă informațiile după politica editorială a instituției pentru care lucrează, bloggerul își creează propriul set de reguli. Articolele bloggerului nu pot fi cenzurate sau refuzate de vreun redactor, pentru ca el însuși este editorul și redactorul său. Mai mult decât atât, chiar și jurnaliștii au bloguri și dacă un material le este refuzat de publicație, din diferite motive, ei pot să-l posteze pe pagina personală.

Libertatea de expresie a unui blogger nu este îngrădită de nimeni și nimic. Încă nu s-a inventat un CNA al Internetului. De multe ori acesta difuzează informații foarte importante pentru anumiți actori ai societății. Spre exemplu politicienii vor acorda o mai mare credibilitate unui blogger care arată cu degetul greșelile oamenilor politici, decât unui jurnalist care scrie la o anumita publicație ce are scopul de a-i denigra partidul politic.

Bloggerul are o viteză mult mai mare de publicare a materialelor sale, deoarece având la îndemână un telefon sau un laptop conectat la Internet poate să furnizeze informații în timp ce se întoarce de la evenimentul la care tocmai a participat. Posesorii de bloguri au la îndemână o mare disponibilitate tehnologică și pot să publice poze, filme linkuri către alte bloguri, dar și publicitate. Se întâmplă uneori ca tocmai acele poze, filme sau texte apărute pe un blog să fie surse de inspirație pentru jurnaliști.

Să nu uităm că un blog documentat este un blog citit. Ceea ce înseamnă că bloggerul are publicul său fidel pentru care scrie, altfel și-ar ține un jurnal ascuns într-un sertar. Primește feedback în timp real și poate răspunde rapid acuzațiilor sau comentariilor.

Iar mai ales pe timp de criză, blogul este un canal eficient.

În final, pentru a clarifica într-o anumită măsura dilema din titlu, voi atragea atenția asupra unor diferențe dintre un blogger și un jurnalist. Cel dintâi nu lucrează într-o redacție, nu știe ce înseamnă presiunea timpului pentru că ziarul urmează să fie trimis la tipar sau că jurnalul e pe punctul de a începe, nu are legitimație de presă și cu greu își câștigă notorietatea. În plus, bloggingul este o doar pasiune, pe când jurnalismul este un domeniu de activitate care se îmbină cu pasiunea și dăruire.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: