//
cititi...
Securitate pe Internet

Internetul nostru cel de toate zilele

Internetul reprezinta astazi cel mai mare proiect informatic de interactiune umana creat pe acest  Pamant.  Este un spatiu fascinant in care comunicarea, informatia si divertismentul sunt beneficii pentru toti oamenii indiferent de varsta ,statut,cultura etc.

Astazi multi dintre noi percep internetul ca pe o necesitate nu ca pe un moft si , evolutia sa este de-a dreptul uimitoare de-a lungul anilor. Securitatea datelor pe internet este un aspect foarte important care poate degenera atat intamplari placute cat si unele mai putin placute. Cu toate acestea sunt anumite site-uri care pun foarte mult accentul pe securitate, deci pe intimitatea ta ca si individ in spatiu public; insa nici acestea nu sunt dintre cele mai sigure.

Cu doar un singur click…

In ziua de astazi , din pacate , inca mai intalnim acea mentalitate  care presupune ca navigarea pe interenet este mai sigura sau la fel de sigura ca si mersul la shopping , ca nimic nu se poate intampla fara acordul nostru . Gresit , total gresit. Desi poate ai impresia ca in pat in fata PC-ului esti doar tu cu tine , un simplu click pe un browser oarecare iti poate invada toata intimitatea , prelundu-ti din spatiul privat informatii/poze cu si despre tine fara ca macar tu sa ai habar. Cu totii cred ca am intalnit macar o data acele mesaje pe o anumita pagina de internet in care ni se spune ca suntem al X-lea vizitator si ca ne astepta un premiu ireal doar la un click distanta. In naivitatea noastra , puerili fiind canti nu am dat macar o singura data un click , doar asa ca sa vedem ce poate sa se intample rau ?!

Mai exista oare intimitate?!

„Acum 20 sau 30 de ani , nimeni in afara de familia mea , nu stia ce ziare citesc. Acum aceasta informatie este disponibila oriunde pe internet” , afirma in urma cu ceva vreme Stavros Labrinidis , un om politic grec . Concluzia pe care toti ar trebui sa o desprindem de aici este aceea ca astazi internetul este un loc de „joaca” gratuit dar care totusi te costa scump daca nu stii cum sa te feresti de el , fie ca esti persoana publica , fie ca esti privata . De cativa ani incoace , mai ales cei de pe site-urile de socializare au incercat sa introduca noi metode ori programe astfel incat informatiile despre tine sa ajunga la un numar cat mai restrictionat de persoane ; cu toate acestea nici aceste tentative nu garanteaza 100% siguranta.

Mai mult decat atat se zvoneste ca ultima varianta de Yahoo Messenger , a  11-a, ar contine un program care-ti stocheaza conversatii intregi pe un anumit server de pe internet. Cu alte cuvinte replica „iti spun ceva da nu mai spui la nimeni” nu mai poate fi valabila , chiar daca nimeni altcineva nu are un camp vizual atat de larg incat sa-ti observe parte din discutie.

Asadar , dragii mei , noi cei tineri care suntem cei mai infocati utilizatori ar trebui sa stim si sa fim cat mai responsabili pentru actele noastre de inconstienta uneori , pentru ca aceste mici „scapari” ne pot costa intimitatea , integritatea si nu in ultimul rand imaginea noastra in fata intregii lumi. / Alexandra Matincu

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: