//
cititi...
Media tradiţionale

O tara a contrastelor cu mass-media adaptata ?

Dezvoltarea diferitelor surse de informare, a online-ului si aparitia continutului generat de utilizatori a avut parte de o receptare pozitiva in ceea ce priveste diversitatea informationala si cea de opinie. Era digitala a facilitat prin interactivitatea sau multimedialitatea sa crearea unei alte dimensiuni a spatiului public. Ne-ar placea sa folosim dispozitive digitale, platforme mobile si tot ce mai presupune gadget, dar asta nu inseamna ca de maine nu vom mai cumpara “Click” sau “Cancan” (ori pe amandoua). Ne vom uita la reportajele “Romania te iubesc” si ne vom mira cum unii oameni pot locui in catunele presarate pe crestele Carpatilor, fara cablu, internet prin wireless si semnal radio.

O era multimedia?

Odata cu impactul televiziunii asupra publicului, specialistii din media ajunsesera la concluzia ca cea mai eficienta forma de  comunicarea era aceea care  apela in mod simultan la auz si la vaz. Ea imbina mesaje verbale cu cele non-verbale, muzicale si vizuale. De atunci se preconiza o moarte sigura dar agonizanta a presei scrise si a radioului. Se pare ca odata cu trecerea timpului, acestea din urma s-au adaptat la noile cerinte ale publicului. Astazi vorbim despre Agenda Digitala, radio-uri online si ziare care nu mai apar in format tiparit. In schimb, trecerea spre noi reglementari in ceea ce priveste procesul de „digitalizare” a fost amanata pana in 2015, „picand la BAC-ul europenilor” anul acesta.

In concluzie, mai noi sau mai prafuite, mijloacele de informare in masa isi asuma diferite roluri. Toate informeaza sau ofera divertisment, dar fiecare selecteaza din miile de evenimente doar acela pe care le vede transformate in „stiri”, si le trateaza in stilul propriu publicatiei sau trustului media din care face parte. Dar despre aceasta functie de „filtrare„ a informatie vom mai vorbi si in cele ce urmeaza.

Advertisements

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Cronica unei reciclari anuntate a printului « Tehnici mediatice - November 26, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: