//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Cum contureaza profilul Facebook imaginea unei persoane – argumente contra

Libertatea de a scrie ce informatii vrei despre tine si de a pune poze in orice ipostaza pe profilul Facebook nu reprezinta tocmai un aspect pozitiv, intrucat astfel iti poti crea un profil fals, care sa contureze o cu totul alta persoana decat esti in realitate. Motivele pot fi diverse: stima ta de sine este scazuta si cauti sa o imbunatatesti, vrei sa fii ca si ceilalti: viata ta sa para cel putin la fel de “perfecta” ca a celor care o oglindesc astfel, sau mai mult decat atat, vrei sa adaugi la “prieteni” persoane care in alta circumstanta nu ar dori in niciun caz sa fie asociati ca avand o astfel de relatie cu tine.

Nici macar nu poti sa afirmi ca toti cei peste 300 pe care ii ai adaugati ca prieteni chiar au acest statut in viata ta. Cu multi dintre ei nici nu vorbesti, nu ai mai vorbit de mult timp sau nici nu ai de gand sa vorbesti vreodata. Pe unii nici macar nu ii cunosti, dar ei sunt “prietenii” tai. Lucrul acesta a ajuns sa fie pana si un prilej de mandrie: cu cat ai mai multi prieteni, cu atat esti privit mai bine.

In plus, pozele postate pe Facebook nu reliefeaza cum esti tu in majoritatea timpului, ci doar momentele in care te simteai bine, te distrai, erai fericit sau in care aratai bine. Si stim foarte bine ca realitatea nu este intotdeauna astfel.

Pe langa asta, ai libertatea de a scrie de exemplu ca iti plac lucruri care tie in realitate nu iti fac placere, dar, dupa principiul efectului de turma, vei scrie ce vei vedea la altii, care iti dau tie impresia ca sunt vazuti “bine”, tocmai pentru ca si tu urmaresi acelasi lucru: vrei sa fii in trend, sa fii admirat si invidiat, si chiar sa existe altii care sa-si doreasca sa aiba viata pe care si tu dai impresia ca o ai.

Acesta este unul dintre motivele principale care duc, in randul tinerilor, la depresii. Ei compara viata personala cu cele pe care le reliefeaza ceilalti pe profilurile lor Facebook si sentimentele de care au parte sunt unele de nefericire, de singuratate si tristete. Unii au chiar sentimentul ratarii, incep sa se intrebe daca isi folosesc timpul cum trebuie, vazand ce fac alti prieteni.

Astfel, in functie de lucrurile si informatiile pe care alegi sa le postezi pe Facebook, cei din exterior ajung sa isi faca o parere despre tine, fie ea una in concordanta cu realitatea sau nu. Judecatile de valoare se creeaza foarte repede in societatea in care traim, iar un simplu comentariu sau o simpla fotografie, poate foarte bine sa iti aduca prejudicii, in special daca esti o persoana cu un statut important sau cu o functie inalta.

In acest mod se poate influenta perceptia publica sau pot fi generate reactii in randul partenerilor de afaceri, angajatorilor, clientilor. Daca tie sau prietenilor tai vi s-a parut amuzant sa va faceti cunsocuta fotografia in care vi se turna alcool pe gat cu sticla, exista foarte mari sanse ca nu toata lumea sa aiba aceeasi parere.

Profilul Facebook este o unealta care poate fi utilizata pentru denigrarea altor persoane sau companii, iar dreptul la libera exprimare nu este un argument suficient de puternic. Astfel, trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru toate afirmatiile sau fotografiile in care apar si alte persoane, pe care alegi sa le faci cunoscute lumii.

Privind lucrurile dintr-o alta perspectiva, profilul Facebook a ajuns chiar sa “strice” relatiile dintre oameni, prin cresterea geloziei si a tensiunii intre cei care il utilizeaza, datorita informatiilor despre ceea ce facem, cine sunt prietenii nostri sau in ce fotografii aparem. De exemplu, nimeni nu s-ar putea abtine sa se intrebe de ce printre prietenii iubitului sau iubitei se afla si persoana cu care a fost anterior noua sau de ce o persoana de sex diferit pare ca are intr-o fotografie o atitudine prea “apropiata” de cel al carei iubita suntem. Chiar si un comentariu de la aceeasi persoana ar putea condce la suspiciune si gelozie.

In concluzie, chiar daca replica “Daca nu ai Facebook, nu existi.” devine din ce in ce mai auzita, trebuie sa luam in considerare si aspectele negative in orice decizie pe care alegem sa o luam si sa o punem in aplicare.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: