//
cititi...
Jurnalism multimedia

Cum influenţează multimedia modul cum se practică jurnalismul

A fi la modă în materie de noi tehnologii nu mai este astăzi un moft. Dacă în articolul trecut am vorbit despre trecerea de la jurnalismul cu creion şi hârtie la cel digitalizat, acum trebuie să ne oprim asupra modului în care se poate schimba percepţia şi chiar mesajul unui articol jurnalistic. Multe din siteurile de specialitate folosesc tot mai mult fotografii sau video, textul venind ca o completare a ceea ce s-a postat.

Internetul în sine s-a vrut a fi ceva mai mult decât presă, radio sau televiziune. Şi a reuşit. Dacă nu incluzi într-un articol de pe un blog cel puţin o fotografie, şansele ca mesajul tău să fie măcar vizualizat sunt mici. Aşa cum o imagine face cât o mie de cuvinte, o poză dă viaţă unui text. Dacă mai este inclusă şi o galerie sau un video, deja avem meniul complet a modului cum ar fi indicat. Obişnuiţi în ultimele decenii cu televiziunea, consumatorii de media sunt atraşi mai mult de video decât de text.

 

Până acum, toate bune şi frumoase în privinţa îmbinării textului cu foto, cu video şi cu audio. Dar cum influenţează multimedia modul cum se practică jurnalismul? Numai în ultimii ani s-a văzut acest lucru. (exemplu: vezi cazul revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu) Când de influenţabile au putut fi unele imagini postate pe internet s-a observat din reacţia ,,internauţilor” atât la comentarii cît şi în viaţa reală. De asta, avantajele noilor tehnologii pot deveni un pericol dacă nu există o cenzură a mesajelor transmise.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: