//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

OM – TEHNOLOGIE – OM

Societatea contemporană este una a robotizării, tehnologia reprezentând principalul sens al actualităţii. Omul modern, suferind de o comoditate incurabilă, îşi deapănă zilele agăţat de zecile de maşinării ce-l înconjură. Suntem sau nu conştienţi, alunecăm spre o comunitate fadă, rece, în care va domni abstractizarea. Relaţia om-om va fi înlocuită de un nou raport: om – tehnologie – om. Ne paşte un profund rău social, un conformism nesănătos, o lume ieşită din ţâţâni; sentimentele împărtăşite personal, privitul în ochi, strângerea de mână – toate se vor transforma în amintiri. Renunţăm la concret în detrimentul imaterialităţii. Ce-i drept, comunitatea virtuală se suprapune peste cea fizică şi împărtăşeşte unele trăsături specifice realităţii, însă lipsa unor simţuri precum palpabilul, văzul/ auzul firesc, nemijlocit, va genera mereu nemulţumire, nelinişte, frustrare.

Între amăgire şi lumea-lume

Cea mai mare greşeală a omului modern este aceea de a se lăsa îmbrobodit în delicateţurile ambigue ale tehnologiei, uitându-şi latura umană. Pe bună dreptate, ne fascinează libertatea deplină pe care ne-o oferă cyber-spaţiul: dizolvarea mediului geografic, interactivitatea cu mai multe persoane în sincron, varietatea interlocutorilor, împărţirea simbolică a aceluiaşi spaţiu etc., însă legăturile interumane tradiţionale implică mult mai mult. În viaţa reală, dincolo de comunicarea verbală, întâlnim nonverbalul şi paraverbalul, constante ce amplifică, fără îndoială, nivelul de ataşare, de cooperare, de participare emotivă.

Pe cât de fermecătoare poate fi această lume virtuală, pe atât de periculoasă este. Un joc nebănuit de taste poate vinde cele mai nebuneşti iluzii. Aşadar, înainte de a ne lăsa îmbătaţi de perimetrul euforic pe care ni-l oferă tehnologia, mai bine ne-am îndepărta vălul de pe ochi şi am învăţa să facem faţă caraghiosului adevăr./ Alexandra Costin

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: