//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Existenta calculatorului. Dependenta de “viata virtuala”.

V-ati intrebat vreodata cum calculatorul si accesul la internet v-a schimbat viata? Daca am fi nevoiti sa renuntam in a le utiliza, viata noastra s-ar transforma intr-un haos. Nu ne vom putea obisnui fara, pentru ca lucrurile inainte erau mult mai simple: nu vom mai putea vorbi despre retele de socializare, adrese de e-mail, nu vom mai putea afla informatii noi, nu vom mai putea vorbi despre jocuri.

Daca ne-am naste a doua oara, intr-o alta lume, in care calculatorul si internetul nu ar exista, dupa parerea mea, viata noastra ar fi mult mai simpla dar lipsita de anumite griji. ( nu am mai avea grija calculatorului, nu ne-am mai irosi timpul stand cu ochii lipiti de monitor, nu am sti de existenta retelelor de socializare sau a jocurilor nesfarsite ). Am avea, cu siguranta, mai mult timp pentru alte lucruri mai importante pentru noi.

Avem multe avantaje dar uitam si de existenta unor dezavantaje.

In momentul de fata traim intr-un spatiu virtual in care toate sunt la locul lor. Suntem dependenti de o lume in care totul pare perfect, uitam notiunea timpului si ne trezim intr-un final la realitatea care ne inconjoara. Spun asta pentru ca unii isi petrec majoritatea timpului in fata calculatorului, fie sunt captivi intr-o lume a jocurilor, fie sunt aflati in mijlocul unor discutii aprinse pe retelele de socializare, iar in unele cazuri cautand informatii noi pe internet pentru a duce la bun sfarsit anumite proiecte. Astfel, uitam de obligatiile personale, uitam de cei din jurul nostru.

Ingrijorator este si faptul ca unii isi schimba si stilul de viata. Ar trebui sa ne gandim si la sanatatea noastra. Stand prea mult in fata calculatorului ne poate fi afectata si vederea. Uitam de timpul in care trebuie sa mancam, sa dormim pentru a ne trezi mai odihniti si pentru a putea “functiona” mai bine in ziua urmatoare. Sunt multi care isi perd noptile in fata calculatoarelor.

O alta problema este cea legata de retelele de socializare si aici ma refer strict la legarea unor prietenii stranse cu persoane necunoscute. Suntem lipsiti de inhibitii, ne putem manifesta cu usurinta pentru ca nu suntem vazuti, dar uitam ca dam informatii unor persoane despre care nu stim mare lucru, doar ceea ce putem vedea la profil sau ceea ce ni se spune, fara sa ne punem intrebarea daca este adevarat, daca acea persoana eate reala. Primim o fotografie, anumite date care pot fi altele decat cele reale, putem avea surpriza ca persoana de la capatul celalalt sa nu fie tocmai asa cum ne-am dorit.

Am citit cateva articole despre “iubirea virtuala” si mi-am dat seama ca “iubirea virtuala” este doar un moft in imaginatia noastra, nu poate sa existe cu adevarat, nu este “palbabila”. Ne amagim fara sa ne gandim la consecinte. Ajungem sa regretam cand e prea tarziu, cand sunt sentimente stranii la mijloc si cand persoana , pe care noi ne-am imaginat-o drept “un Fat-Frumos” sau “o Ileana Cosanzeana” , este defapt “spanul cel rau si urat”.

Intr-un articol aparut pe copilul.ro se precizeaza ca “Adolescentii si tinerii sunt cei mai afectati de “viata virtuala” care ajunge sa o elimine total pe cea reala……….. Cum se ajunge la dependenta? La fel ca si in cazul substantelor sau anumitor comportamente (fumat, jocuri de noroc, bulimie, cumparaturi). La inceput e o curiozitate, o “distractie”, o iesire din monotonie, “ceva nou”, placut, incitant. Cu timpul ne “fura”, ne “prinde”, azi putin, maine mai mult, placerea creste dar odata cu ea si nevoia de mai mult. Intrarea in aceasta lume presupune, fireste, iesirea din lumea obisnuita, abandonarea vechilor activitati, persoane din viata noastra. Noua “pasiune” lasa in urma prietenii, rudele, munca, scoala, sportul, placerile, interesele si distractiile de odinioara” .

Daca scrieti pe google “dependenta de internet” o sa fiti ingroziti cate articole va apar legate de acest subiect, in care se descriu diferitele probleme ce apar prin utilizarea excesiva a internetului si a calculatorului, dar veti gasi si multe sfaturi.

De ceva timp incoace, dependenta de calculator si internet a fost catalogata drept una dintre cele mai frecvente tulburari psihice.

(sursa foto: – http://www.descopera.ro/lumea-digitala/4975336-recuperarea-din-iad-cand-internetul-dauneaza-grav-sanatatii ; )

Vezi si: Tehnologia touchscreen

Advertisements

About cristinagireada

Grupa I A

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: