//
cititi...
Reţele sociale

Internetul nu e o joaca ci o responsabilitate

A avea internet este o pura intamplare.O intamplare la indemana oricui.Accesul la acesta nu tine cont de nici un criteriu, nu impune anumite reguli stricte care ar trebui urmate sau formulate si nici nu discrimineaza pe cineva anume.

Practic lumea virtuala este o reprezentare fidela a celei reale, deficitara pe alocuri si mult mai complexa in alte capitole.In aceasta lume intalnim diverse comportamente, diverse conceptii care involuntar se inoculeaza in constinta noastra afectandu-ne fara sa ne dam seama.

Si fiindca toata lumea care are acces la internet are si un profil de Facebook sau Twitter, un cont pe Youtube sau pe Google Plus, este important ca inainte de a crea aceasta personalitate proprie in lumea virtuala, personalitate cu care mai apoi, sa ne identificam, sa analizam atat efectele pozitive cat si pe cele negative.Numai ca deseori, la baza formarii acestor personalitati nu sta nici un criteriu, nici o analiza temeinica a factorilor de risc, nici macar a efectelor pozitive care ne pot influenta.

 

Dislike this…

 

In imensa lume virtuala comunicarea interpersonala este lapidara, plina de lacune de cunoastere.Cu totii ne ascundem in spatele conceptului de “socializare” promovat de site-uri precum Facebook sau Twitter si uitam de fapt ca notiunea de comunicare eficienta tine de un contact vizual, de influenta vocii si de lansarea unui mesaj real care sa nu fie intermediat si uneori receptat si de alte”canale” decat cel catre care merge mesajul.

Practic retelele de socializare si comunicarea facilitata de internet nu fac altceva decat sa trunchieze mesajele, sa afecteze capacitatea de socializare directa, de dialog si dezvoltare a aunui limbaj adecvat si mai ales scade capacitatea de comprehensiune a individului care poate percepe diferit ceea ce primeste.Mai ales atunci cand primeste mesaje de acest gen zilnic, prin aceeasi metoda , in acelasi mediu.

In cazul tinerilor, caci ei sunt cei mai fideli si mai infocati utilizatori si “membri ai acestei retele nocive”, se creaza pe zi ce trece, o inteligenta virtuala, artificiala.Inteligenta pe care tanarul o aplica ori de cate ori are ocazia si la care se raporteaza frecvent ca la un sistem de referinta.Nu constientizeaza ca tot ce acumuleaza de pe internet sau de pe Facebook ii poate dauna daca nu are o baza solida formata.Daca nu a citit anumite carti care sa il ajute sa fundamenteze baza, anumite experiente si mai ales anumite cunostinte pe care oricat de mult ti-ai dori si oricat de mult ar sustine unii, nu le poti capata de pe internet.

De asemenea tineri isi formeaza prin intermediul site-urilor de socializare si comunicare rapida un mediu imaginar, propriu cu care se identifica si in care se desfasoara in voie.Dar acest mediu nu coincide cu realitatea, realitatea in care acelasi tanar poate fi introvertit si incapabil de a se integra.Primul pas pe care trebuie sa il faci inainte de a intra in lumea virtuala este acela de fi profund inradacinat in realitate.

Sunt tineri care au o cu totul si cu totul alta atitudine, alte conceptii alte idei pe internet, idei pe care si le formeaza acolo, iar in viata reala sunt total inadaptati.Iar perpetuarea acestui comportament face ca acel tanar sa nu reuseasca vreodata sa se integreze.

Ultimele studii care privesc impactul internetului asupra vietii realizata, arata ca persoanele care utilizeaza internetul mai mult de sase ore pe zi sunt persoane care au o viata sociala inactiva, care sunt incapabile, si care nu pot comunica eficient in lumea reala.Si asta pentru ca lumea virtuala in care traiesc ii acapareaza pe deplin.

Daca ar exista si in viata un buton Dislike ar trebui sa  il apasam insistent sau sa dam Block this user.Ideal ar fi ca internetul sa fie o completare a vietii si nu invers.

 

Cine bate la fereastra ta?

 

Totul cade in jur si eu cad in a mea gaura.Gaura pe care singur mi-o formez in momentul in care nu utilizez corespunzator internetul si nu manageriez cum trebuie beneficiile pe care acesta mi le poate aduce.Probabil ar fi mult mai eficient un spot in care sa se indemne la utilizarea corecta si moderata a internetului cu principiul “Consumul depasit de internet si de Facebook poate dauna grav comportamentului si activitatii ca individ, ca entitate.”

Practic retelele de socializare au efecte nocive asupra comportamentului celor care le utilizeaza inadecvat si in scopuri meschine, si au un puternic impact asupra societatii.Iar aceste efecte comportamentale se reflecta in activitatea zilnica a individului si mai ales in dezvoltarea societii, societate care are de suferit de pe urma acestor schimbari.

In momentul in care intrii pe un site de socializare nu stii la ce sa te astepti si nu stii cu cine poti intra in contact.Important este sa iti asumi un risc initial iar mai apoi sa ai capacitatea de a face distictii.De ce distictii?

Pentru ca atat Facebook-ul, cat si Twitter-ul sau Youtube-ul au devenit retele de racolare de pusti infantili care cred fiecare persoana si care ajung sa intre in retele de prostitutie sau de pornografie cu minori.Exista cazuri de tinere care au fost rapite dupa discutii pe care le-au purtat pe Facebook.Totodata aceste retele au devenit si izvoare de anunturi matrimoniale si locuri in care poti “agata” pe oricine oricum si oricand dand un simplu like sau un simplu comentariu.

De aceea trebuie tras un semnal puternic de alarma, pentru ca internetul si retelele de socializare se transforma din ce in ce mai mult in platforme daunatoare pentru copii, caci ei sunt cei mai afectati.In locuri si medii in care odata intrat nu poti scapa prea usor.

Iar efectele se vad in societate, in cazurile de prostitutie, de rapiri, in rezultatele la invatatura si mai ales in capacitatile de comunicare a tinerilor din jurul nostru.Pentru a avea o reprezentare fidela a fenomenului analizati cativa tineri de 14-15 ani din jurul vostru si atunci veti constientiza singuri ca “generatia Youtube” este formata pe internet si are multe lacune.

Si asta pentru ca uitam pericolul esential in care ne aruncam pe noi, imaginea si intimitatea noastra in momentul in care pasim pe internet.

Dar probabil cei care uita cel mai des de anumite lucruri sunt parintii care nu constientizeaza pericolul major la care isi expun copii prin libertatea pe care le-o ofera.Le ofera libertatea care pe majoritatea dintre ei ii duce intr-o zona din care putin reusesc sa iasa, si asta pentru ca la varsta in care trebuie sa fii limpede, sa inveti si sa te dezvolti armonios , tu navighezi pe internet, iti faci iubiti din alte tari, te identifici cu modele inversate si iti creezi un sistem de valori care nu coincide cu cel adevarat.

Internetul nu este o joaca, este o responsabilitate pe care fiecare dintre noi trebuie sa si-o asume constient./ Narcis Avadanei

 

 

 

Advertisements

About narcisavadanei

Viseaza atat timp cat visul nu te distruge!

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: