//
cititi...
Jurnalism multimedia

Responsabilitatea jurnalistică în media de astăzi

Fără îndoială că avantajele noilor tehnologii au dus la dezvoltarea pe repede înainte a modului cum se practică astăzi meseria de jurnalist. Dacă unii dintre oamenii care lucrează în acest domeniu au înţeles că multimedia te ajută în măsura în care ştii să profiţi de ea, alţii au întins la maximum această coardă. Pe lângă faptul că au dat tonul unei alte ere în a transmite informaţiile, au periclitat imaginea şi chiar viaţa unor oameni implicaţi direct sau indirect într-un eveniment care a făcut subiectul unui fapt de presă. Aici intervine etica şi deontologia jurnalistului şi ne întrebăm: cât de responsabil este un om de presă asupra a ceea ce scrie/ vorbeşte/ arată?

Dintodeauna, instituţiile media au căutat să aibă audienţă. Lupta aceasta a făcut să apară şi publicaţii care fac orice să aibă câţi mai mulţi consumatori. Cel mai evident exemplu este presa tabloidă. Aici includem şi siteurile web ale unor ziare de acest gen. Ceea ce numesc ei zvonuri şi exclusivităţi a dus de multe ori la derapaje grave şi nu de multe ori au fost cazuri în care au fost criticate astfel de acţiuni. De la aceste fapte porneşte o discuţie pe cât de sensibilă pe atât de complicată: până unde poate merge demersul jurnalistic şi cât există responabilitate. Dacă în cazul radioului sau a televiziunii, mai există unele reglementări, la ziare şi pe internet totul este fără reguli.

Pe lângă faptul că, în unele situaţii, ceea ce se publică nu mai poate fi numită o ştire, şi celelalte publicaţii quality au tendinţa uneori să le urmeze exemplul. Atunci, nu mai putem spera că va exista responsabilitate pe siteurile web şi că viitorul jurnalismului va fi dictat de cei care reuşesc să aibă câţi mai mulţi cititori.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: