//
cititi...
Jurnalism multimedia

Este loc de mai bine

Am sa încep acest text cu un citat din “O scrisoare pierduta” a cunoscutului autor Ion Luca Caragiale spusă de onorabilul Farfuridi: “Ori  să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc ! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele…esenţiale”. De ce am pus acest citat, simplu, pentru că într-o masură mai mică sau mai mare aşa se comporta la noi mass media în general.  Se doreşte o schimbare, dar nu se ştie în mod clar unde, de ce şi cu ce costuri.

Ştiim cu toţi că a fi jurnalist în media online nu este chiar aşa de simplu, însa acest tip de media, cel putin in Romania nu este facut de profesionişti. De ce se întampla aşa deoarce se consideră că nicio şcoala nu te poate forma mai bine ca munca de pe teren, sunt de acord, însă uneori este necesar de mult mai mult, cum ar fi:

1.   Este nevoie de un training cu jurnaliştii din redacţie şi angajarea de jurnalişti specializaţi pe jurnalismul online. Se ştie faptul că nu se scrie la fel pentru ecran şi pentru hîrtie. Conţinutul pe ecran nu este perceput la fel, nu este consumat în acelaşi mod, obiceiurile de lectură se schimbă .Se cere oameni care să scrie în aşa fel încît să nu plictisească cititorul, să-l ţină lipit de ecranul calculatorului.

2. Conţinut multimedia,  online-ul cere şi altceva decît text.  Nu poti cere de la aceiaşi oameni să facă toată treaba atât pe print cât şi pe online, este nevoie de oameni pregatiti care ştiu cum se face  o galerie foto, un clip video, un montaj audio, altfel  riscul cel mai mare este să râmăi fară cititori.

3. Un alt lucru de care trebuie să se ţină cont este  viteza,  dacă evenimentul se întîmplă acum,  în 30 de minute ar trebui să existe măcar un text şi o galerie foto, realizat la locul faptei, pe laptopul cu acces wireless la Internet, nu în redacţie, după ce reporterul a traversat oraşul în aproape o oră şi jumătate.

4. Iar în cele din urma contează şi  reţelele sociale care au devenit un mijloc foarte rapid de a raspandi informaţia. Nu mai este de ajuns site-ul, trebuie să fii acolo unde e şi publicul tău. Şi o parte din el este  pe Facebook, o parte este  în Second Life,  iar o parte este pe Twitter. Mergi acolo, oferă-le conţinut care să-i atragă .

Avantajul Internet este că nu trebuie să explici în text rezultatele unei statistici, ci poţi face  o animaţie care să atragă cititorul. Nu mai scrii de pe canapea sau din birou, ci  mergi la locul evenimentului, avînd agăţat de gît cel puţin un aparat foto şi cărînd în geantă un laptop.

Clubul Român de Presă şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali, arată că cele mai multe redacţii din România nu au organizat pînă în prezent cursuri pentru jurnalism online şi 71% dintre ele nu au trimis angajaţi la cursuri de acest tip. Doar 22% dintre manageri spun că ar fi dispuşi să plătească taxa integrală pentru astfel de cursuri

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: