//
cititi...
Securitate pe Internet

Semne de infectare a computerului !

Suntem adesea sfatuiti sa ne verificam periodic sistemul de operare impotriva infectatorilor, insa in conditiile scenariilor actuale ale atacurilor informatice, acest lucru nu mai este de ajuns. In cele mai multe dintre cazuri, este nevoie de mai mult decat cunostiinte de baza despre securitate IT pentru a remedia un calculator infectat, iar multi utilizatori incepatori nu le poseda. In conditiile in care multe amenintari din prezent sunt create special pentru a nu putea fi detectate foarte usor, putem totusi vorbi in continuare despre cateva indicii prin care am putea putea identifica un calculator compromis.

Mi-am propus sa va prezint un top al celor mai frecvente probleme intalnite de utilizatori. Acest top a fost elaborat de specialistii Panda Security :

1. Apar pe ecran tot felul de ferestre “pop-up” si mesaje publicitare, precizand ca PC-ul este infectat si ca are nevoie de protectie. Acesta este un exemplu tipic de infectare. Este vorba fie de un program spion (spyware) in computer, sau de o infectare cu un antivirus fals, numit si “rogueware”.

2.Computerul functioneaza extrem de incet. Acesta este un simptom pentru multe cauze, inclusiv infectarea cu un virus . In cazul in care s-a produs infectarea cu un virus, vierme sau troian, acestea pot consuma resursele calculatorului, facandu-l sa functioneze mai greu decat de obicei.

3.Aplicatiile nu pornesc. Se poate intampla sa doriti sa porniti o aplicatie de pe desktop sau din meniul start si nimic nu se intampla, sau se deschide alt program.

4.Imposibilitatea de conectare la internet, sau limitarea vitezei cu care acesta ruleaza. Pierderea accesului la internet este un alt semn al infectarii, desi acesta problema poate fi cauzata si de provider-ul dumneavoastra sau chiar de router. Pe de alta parte este posibil sa aveti o conexiune la internet care functioneaza foarte greu. Daca ati fost infectat malware-ul se poate conecta la o anumita adresa de internet sau poate deschide anumite conexiuni separate, limitand astfel viteza de accesare a Internetului sau chiar facand imposibila folosirea acestuia.

5.In momentul conectarii la internet, pe ecran se deschid tot felul de ferestre sau pagini web nesolicitate. Multe fisiere virale sunt special concepute pentru redirectarea traficului de Internet catre anumite website-uri, fara consimtamantul utilizatorului , sau chiar sa imite anumite website-uri, creand impresia unui site legitim.

6.Anumite atacuri sunt concepute special pentru criptarea sau stergerea anumitor fisiere si chiar mutarea documentelor dintr-un loc in altul. Daca va gasiti in aceasta situatie, este cazul sa incepeti sa va faceti griji.

7.Antivirusul a fost dezinstalat si Firewall-ul este dezactivat. O alta actiune tipica a amenintarilor de pe Internet este dezactivarea sistemelor de securitate (antivirus, firewall etc. ) instalate pe calculator. Daca un singur program s-ar opri poate ca ar fi vorba despre o eroare de software, dar daca toate componentele de securitate s-ar dezactiva , computerul este cu siguranta infectat.

8.Daca limba anumitor aplicatii se schimba, ecranul apare inversat, insecte ciudate incep sa manance ecranul, este posibil sa aveti un sistem infectat.

9.Lipsesc fisiere necesare rularii anumitor programe sau jocuri.

10.Computerul incepe sa actioneze singur sau trimite email-uri fara ca noi sa stim, aplicatii de internet se deschid singure.

In toate scenariile prezentate mai sus va este recomandat sa cautati aplicatii de securitate alternative la cele pe care le aveti instalate. O noua opinie despre sanatate PC – ului este intotdeauna binevenita si este menita sa va protejeze intimitatea datele si in multe cazuri banii.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: