//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Tehnologia afecteaza comunicarea

       Lumea virtuala este “o copie” a lumii reale, dar nu orice lucru se poate face in lumea virtuala precum se face in lumea reala. Cei mai multi oameni inteleg internetul si il folosesc ca pe un nou si revolutionar mijloc de comunicare.

       Ce reprezinta retele de socializare, chat-ul si internetul in sine pentru oameni? Probabil, o forma usoara de a intra în contact cu oameni noi, pe care pana la urma ajung sa aiba impresia ca ii cunosc. Un prim dezavantaj al comunicarii pe internet il constituie faptul ca niciodata nu poti avea incredere in persoana care este de cealalta parte a calculatorului. De exemplu de unde stii ca fata pe care ai cunoscut-o in urma cu doua zile pe o retea de socializare nu este de fapt o femeie de 52 de ani, nu de 22 asa cum ti-a spus, sau de unde stii ca nu este de fapt un amic care vrea sa iti faca o farsa?

        Pe de alta parte, comunicarea este afectata in ceea ce priveste socializarea pe internet, prin faptul ca iti permite o anumita dezinvoltura, cu alte cuvinte poti spune cam orice, pentru ca traiesti cu impresia nu ti se poate intampla ceva grav. De exemplu, pentru ca avem posibilitatea de a ne exprima cat mai liber, cat mai direct, ajungem sa tastam cuvinte pe care nu am avea curajul sa le rostim daca am fi fata in fata.

       In cazul comunicarii textuale (e-mail, chat, instant-messaging) se poate totusi ca ceilalti sa stie multe despre tine dar oamenii nu se pot vedea si intervin dificultati in comunicare. De pilda, o persoana care foloseste un ton al vocii grav, un volum puternic si un ritm rapid al ei mesajul lui va fi cu usurinta simtit de ceilalti ca fiind incarcat de emotii negative (manie sau agresivitate) fara a mai aminti de alte mesaje transmise prin limbajul trupului. La ora actuala, cercetatorii au descoperit aproape un milion de semne şi semnale non-verbale Pe internet relationam prin cuvinte si prin semnele care le insotesc. Fara aceste coduri, asimilate prin socializare sau printr-o ulterioara interactionare cu un mediu specific, cuvintele in sine ar fi simple alaturari de litere. O privire, un gest pot insemna cateodata mai mult decat o intreaga poveste. Tonuri ale vocii, nuante ale privirii, stil de imbracaminte, expresii ale fetei – acestea determina ca interactionarile dintre noi sa nu fie nule. De fapt, multe site-uri incearca sa compenseze aceasta lipsa majora a comunicarii non-verbale. Asa, unele MUD-uri au introdus “emote comands” prin care se incearcă sa fie incarcate cuvintele cu un mesaj mai amplu si mai profund. Cuvantul este intr-un fel transformat intr-un simbol, incluzand expresii, actiuni, gesturi.

      Trebuie sa amintim ca „deschiderea” care ne-o ofera internetul spre comunicare este urmata, paradoxal, si de o insingurare a omului. / Ana-Maria Savin

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: