//
cititi...
Securitate pe Internet

Ce NU trebuie sa faci cand navighezi pe internet

Atacurile externe, virusi, spam-uri, au determinat pe posesorii de calculatoare si pe administratorii de retea sa se fereasca pe cat posibil, astfel incat sistemele, datele si conexiunile lor sa fie in siguranta si protejate de orice ar putea deteriora buna functionare a acestora. Cele mai multe dintre aspectele tratate de securitatea pe Internet se bazeaza pe modalitatile de securizare a unei retele si pe crearea si implementarea unei politici de securitate. In conditiile in care fiecare retea in parte, oricat de mica, are la baza diferite forme de infrastructura. Cum am mai precizat in posturile anterioare, este mai greu sa se defineasca o modalitate unica de securizare. Astfel, modul de securitate este adaptat corespunzator fiecarei retele, in functie de topologia ei si de conexiunea la Internet.

Specialistii de la CyberDefender, furnizori de servicii de securitate pentru Internet, au studiat problema si au venit cu cateva solutii, mai precis lucruri pe care NU trebuie sa le faci atunci cand navighezi in lumea virtuala.

1. Cum sa te protejezi cand utilizezi un alt calculator decat al tau personal

  • NU bifa niciodata butonul ” Keep me sign in” daca utilizezi un calculator la care mai au acces si altii.
  • Ai grija cu calculatorul de la birou. Ai senzatia ca este al tau pentru ca lucrezi in fiecare zi pe el, dar la fel de bine il pot folosi si alti colegi in lipsa ta.
  • Daca te-ai logat pe un site, nu uita sa te si deloghezi atunci cand parasesti site-ul!
  • Sterge istoricul de site-uri accesate al browser-ului pe care il folosesti dupa ce ai terminat de folosit respectivul calculator.
  • Nu salva niciodata parole de acces pentru diferite site-uri pe alte calculatoare decat al tau personal, pentru ca ulterior alti utilizatori pot avea acces la conturile tale de pe aceste site-uri

2.Cum sa te protejezi pe retelele de socializare precum Facebook

  • Foloseste setarile de protejare a datelor personale (setarile de confidentialitate).
  • Nu lasa liber accesul pentru “prietenii prietenilor” pentru a putea vedea nici macar data nasterii sau numarul de telefon. Aceste date pot fi folosite si te poti trezi fara bani in cont. Multe banci, atunci cand te contacteaza sau le contactezi telefonic pentru diferite probleme referitoare la contul tau, fac doar o simpla verificare pentru a se asigura ca vorbesc cu titularul contului- intreaba data nasterii.
3. Nu folosi aceeasi parola pentru mai multe conturi
  • Este greu sa tii minte mai multe parole asa ca multi dintre noi folosim aceeasi parola pentru toate conturile pe care le avem pe diferite site-uri. Problema este ca odata descoperita parola esti 100% expus. Ca solutie este de preferat sa ai parole diferite pentru tipuri de conturi diferite. De exemplu pentru conturile de email si logare pe calculatorul de serviciu foloseste anumite parole iar pentru tot felul de site-uri si retele de socializare alte parole.
  • Anumite browsere au o functie de mare ajutor in acest caz -”master password”. Sub acesta parola unica iti poti salva diferite alte parole pe care le folosesti pentru diferite conturi. Atunci cand le uiti nu trebuie decat sa introduci in tool-ul respectiv “master password’’-ul tau si acolo vei gasi si restul parolelor. (sursa http://www.incont.ro/
Advertisements

About Liudmila Carta

Studenta anul III, la Facultatea de Litere, departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii "A.I. Cuza, din Iasi

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: