//
cititi...
Jurnalism multimedia

Feed-ul RSS o noua tehnologie?

In aceasta saptamana am decis sa va vorbesc despre feed-uri pentru ca sunt persoane care nu stiu ce este un feed cum se utilizeaza si la ce foloseste.Trebuie sa va recunosc ca nici eu nu stiam despre feed-ul RSS,pana saptamana trecuta cand in cursul unui laborator de tehnici mediatice am aflat cate ceva si mi s-a parut interesant , si vreau sa va vorbesc si voua despre feed-ul RSS.Cred ca vom invata impreuna despre aceasta noua tehnologie.
In primul rand va voi oferi informatii de baza despre feed-ul RSS, care pot parea complicate la inceput dar nu sunt.Cand le punem in practica e usor.Eu m-am simtit in impostaza unui copil care primeste o jucarie noua si e incantat de ea.Rss este o familie de formate de fluxuri web, specificate in HML si folosite pentru Web Syndication. Feed-ul RSS- Really Simple Syndication(RSS 2.0), Rich Site Summary(RSS 0.9 1, RSS.1.0)RDF Site Summary(RSS 0.9 si 1.0).
RSS ofera informatii sub forma unui fisier HML numit feed RSS, web feed, stream RSS sau canal RSS.Feed-urile web permit cititorilor fideli anumitor pagini, sau doar interesati de acele pagini, sa fie informati la actualizarea continutului de pe aceste pagini web, prin folosirea unui soft special numit, aggregator.
In paginile web, feed-urile web(RSS sau Atom) sunt de obicei legate de cuvantul “subscibe” sau subcrie, un patrat portocaliu sau de literele XML sau RSS.Un program cunoscut sub numele de “feedreader” poate sa verifice o lista de surse de stiri in numele utilizatorului si sa afiseze stirile pe care le gaseste.Anumite site-uri permit utilizatorului sa aleaga intre feed-uri formatate RSS sau formatate Atom.
Feed-urile permit livrarea de continut aproape instant.Acest continut poate fi sub forma unui text. poze film sau al unui blog.De exemplu daca vrem sa postam ceva nou, un post pe un blog, vom primi in programul de folosire pentru citirea feed-urilor un rezumat sau chiar textul intreg . La fel ni se intampla si in cazul site-urilor de stiri, cand apare un articol nou noi il primim in reader.
Site-urile care exporta feed-uri le recunoastem usor pentru ca in browserele de internet moderne exista o iconita in adress bar, la afisarea fiecarui site care exporta continut sub forma de feed, exemple sunt: Internet Explorer, firefox, opera etc.
Poate va intrebati cum citim feed-urile .Simplu, cu o aplicatie instalalta pe calculatorul nostru (Feedreader) sau una web(Google Reader,Netvibes, Bloglines), copiem linkul feed-ului in aplicatie si ea ne da continutul nou de pe site. Un alt lucru nou pentru mine a fost linkul pentru reader, care se ghideaza dupa un principiu usor si foarte des folosit: copy- paste..(copiem linkul din spatele iconitelor de feed si il adaugam in reader-ul preferat.
Chiar daca par informatii grele, va spun din propria experienta ca punand in aplicare e mult mai usor decat paresi e mult mai folositor noua pentru ca ne faciliteaza munca si statul in calta computerului in mod inutil.(sursa http://ro wikipedia.org/wiki/RSS) wikipedia

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: