//
cititi...
Conţinut generat de utilizatori

Cât de credibil este conținutul de pe Wikipedia?

Când ai de căutat informații despre un artist, despre o teorie, despre un model al comunicării sau despre o anumită specie de animal, dai un search pe Google și descoperi că primul site ce furnizează informațiile căutate este Wikipedia. Acest proiect enciclopedic a fost dezvoltat în 2001 de către Jimmy Wales, care a gândit acest site „ca o lume în care fiecare om de pe pământ va avea acces gratuit la toate cunoștințele umanității”.  Pe scurt, fondatorul și-a propus să adune toate cunoștințele acestei omeniri și să le publice gratuit pe Internet, astfel încât toți oamenii să aibă acces la ele.

Un punct slab al  bazei de informații este că aceste cunoștințe de care Wales vorbea pot fi furnizate de către persoane nespecializate, neinstruite și în acest mod articolele postate pot fi neprofesioniste și pot conține greșeli (nu numai gramaticale, ci și de conținut). Faptul că în articolele de pe Wikipedia se găsesc greșeli o demonstreză un studiu realizat de revista Nature în 2005. Aceștia au realizat o comparație între Enciclopedia Britannica și Wikipedia. Au extras câte 42 de texte științifice și le-au dat spre analizare unor experți care nu cunoșteau sursa lor. Rezultatele studiului au demonstrat că un articol de pe Wikipedia conținea 4 erori, iar unul din Britannica 3.

Fondatorii proiectului au implementat 2 modalități prin care încearcă să înlăture scepticismul cititorilor. Ei au cerut ca textele ce urmează a fi postate să aibă și o bibliografie, notele de subsol dând un plus de credibilitate informațiilor. De asemenea, a fost creată și o secțiune a discuțiilor pentru fiecare articol. Dacă un voluntar ce scrie permanent descoperă că textul postat de un coleg conține greșeli,  el atrage atenția asupra erorilor în secțiunea de discuții, aducând și argumente pertinente. Dacă persoana în cauză continuă să publice informații neverificate, aceasta riscă să- și piardă contul. Doar că în mai puțin de 1 minut își poate crea altul, sub un alt pseudonim.

Pentru a posta pe Wikipedia e suficient să-și faci un cont cu un user name și o parolă. Nu e nevoie să te loghezi cu numele tău; poți folosi un pseudonim, astfel nu ești atât de ușor de identificat și poți minți în ceea ce privește pregătirea pe care o ai. Există și un precedent în acest caz: în 2007 un colaborator al Wikipediei, care afirma că este un profesor universitar, era de fapt un tânăr de 25 de ani, fără Bacalaureat.

În concluzie, enciclopedia online se bucură de o mare popularitate în rândul oamenilor. Wikipedia conține peste 18 milioane de articole scrise în 269 de limbi, dintre care 158.000 sunt în limba română. În România proiectul a apărut în 2003, când Bogdan Stăncescu (Gutza- numele său de utilizator) a început să traducă interfața din limba engleză. El a  cerut ajutorul universităților și unor profesori, însă până la urmă, a reușit să implementeze proiectul românesc cu ajutorul câtorva tineri.

Potrivit site-ului trafficestimate.com, în luna octombrie  1.159.426.562 de utilizatori au accesat Wikipedia.

Surse:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/jimmy-wales-a-visat-enciclopedii-lumea-i-a-dat-wikipedia-931032.html

http://media.businesslive.ro/10-ani-cu-wikipedia/ (Imagine)

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: