//
cititi...
Media tradiţionale

Presa trece poligraful

Previziuni sumbre

Deseori, întâlnim în unele publicații românești, titluri precum: televiziunea X a fost amendată cu suma Y de către CNA, pentru încălcarea articolului Z. Un exemplu recent, în acest sens, este cel în care Antena 1 a primit o sancțiune de 10.000 lei, pentru că a difuzat, în cadrul emisiunii „Next Top Model”, imagini nud cu minore. Problemele au fost găsite de CNA, în zilele de 29 septembrie și 6 octombrie. După cum a susținut Consiliul, imaginile necorespunzătoare au putut fi văzute și în reluare, la o ora de audiență generală. Ziarul Adevărul relatează despre sancțiunea aplicată postului Antena 1.

Periodicitatea amenzilor aplicate de CNA este strâns legată de formatele emisiunilor existente pe ecranele televizoarelor. În urmă cu mai bine de jumătate de an, o o persoană susținea, printr-un comentariu la un articol pe Adevarul.ro, următoarea idee: „nu va mai dura mult până ce, în goana după audiență, invitații vor fi nevoiți să se dezbrace în direct”. Nu putem decât să constatăm că, pe zi ce trece, previziunea are tot mai mult potențial.

Eastwood vs. Newspaper – hood

 În ceea ce privește „tratamentul” aplicat presei din România, el se află la polul opus televiziunii. Într-o perioada în care printul se clatină serios în fața noilor media, unele ziare apelează, cât mai des posibil, la abordări șocante sau senzaționale. Imaginile alese pentru conturarea textelor sunt și ele pe măsură, iar rezultatul este unul injust. Nenumărate ziare și publicații online scapă nepedepsite, deși comit greșeli „intenționate”, mult mai grave decât televiziunile.

De ce nu suntem martorii unor amenzi cu multe zerouri, pentru articolele care ating onoarea sau viața privată a unor persoane? Totul se întâmplă din lipsa unor reglementări asupra presei românești. Presa scrisă e ca un film Western difuzat în Vestul Sălbatic, în timp ce televiziunea este invitatul de onoare a marilor studiouri și companii americane.

Ce faci când nu ai ce face?

Persoanele care au de suferit de pe urma unor articole sau imagini publicate, nu au decât optiunea de a acționa în instanță ziarul cu pricina. De cele mai multe ori însă, oamenii se lovesc de inevitabil. Renunță chiar înainte de primul pas, gândindu-se că vor avea de înfruntat, pe lângă publicație și un trust de presă.

Situația presei scrise nu este aceeași în toată lumea. Sunt țări, precum Franta sau Anglia, în care abaterile de la codurile deontologice sunt pedepsite. Publicația primește o amendă consistentă, iar jurnalistul este mustrat serios sau chiar dat afară. Doar prietenia cu unul dintre șefi îl mai poate ajuta. Faima nu-și are rostul într-un astfel de caz.

Potrivit ziarului Financiarul, una dintre publicațiile „mustrate” pentru informatiile tipărite a fost Le Monde. Cu două săptămâni în urmă, mai exact pe 14 noiembrie, publicația franceză a fost condamnată, de Tribunalul suprem spaniol, la plata a 15.000 de euro, clubului FC Barcelona. Le Monde a fost acționată în justiție de gruparea catalană, în anul 2006, pentru că a susținut prin două articole, existența unei legături cu Eufemiano Fuentes, un medic spaniol acuzat într-o afacere de dopaj (Puerto).

Tribunalul suprem spaniol a apreciat în hotărârea finală, că ziarul francez s-a folosit de date inconsistente şi neverificate, ceea ce a dus la discreditarea clubului de fotbal.

                                                                                                                                                   

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: