//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Windows 7 Mobile

Windows 7 Mobile

Windows 7 Phone, denumit pe scurt Windows Phone, este un sistem de operare pentru telefoane mobile. Este produs de compania Microsoft si este urmasul vechii platforme Windows Mobile. Totusi, nu este compatibila cu aceasta (aplicatiile de pe WM nu ruleaza pe WP).

Initial numita ca “Windows Phone 7 Series”, platforma a primit numele de Windows Phone la cererea publicului, care critica lipsa de usurinta in pronuntarea numelui.

WP a fost dezvaluit publicului pe 5 februarie 2010, la Barcelona, in cadrul Mobile World Congress 2010, iar lansarea oficiala a avut loc pe 21 octombrie 2010 in Europa si Australia si pe 8 noiembrie 2010 in SUA. La acea vreme, singurele telefoane cu WP erau fabricate de HTC, Dell, Samsung si LG. Pe 11 februarie 2011 este anuntat parteneriatul dintre Microsoft si Nokia, prin care WP devine principalul sistem de operare pentru smartphoneurile gigantului finlandez. Astfel, WP se alatura competitiei dintre Android si iOS. Pe 25 mai 2011 Acer, Fujitsu si ZTE se adauga la lista de parteneri.

Interfata este totalmente noua, bazata pe sistemul de design realizat de Microsoft numit “Metro”. Pentru aplicatii si jocuri, dezvoltatorii vor trebui sa foloseasca neaparat XNA sau o versiune compatibila de Silverlight. Microsoft pune la dispozitie Windows Phone Developer Tools, care ruleaza doar in Windows Vista SP2 si dupa.

Este folosita tehnologia multi-touch.

Interfata cu utilizatorul este alcatuita din casete dreptunghiulare numite “Live Tiles”. Ele sunt linkuri spre aplicatii, functii sau iteme individuale, se updateaza in timp real si pot fi personalizate de utilizator.

Functiile WP sunt organizate in hub-uri. Principalele hub-uri sunt:

 • People Hub” – contine lista de contacte combinata din surse multiple precum Facebook, Windows Live, Gmail, Twitter etc. sau introduse manual.

 • Pictures Hub” – contine fotografiile facute cu camera telefonului, cat si albumele de pe Facebook/Windows Live. Utilizatorii pot uploada fotografii, comenta la fotografiile altora etc direct din acest hub.

 • Music&Video Hub” – permite accesarea fisierelor de pe telefon, cat si trimiterea directa spre WP Marketplace. Prin software-ul Zune, utilizatorii au acces la Zune Marketplace, ce ofera 14 milioane de melodii. Prin Zune Pass se poate descarca un numar nelimitat de melodii cata vreme subscriptia este activa. Aditional, exista aplicatii pentru alte servicii ca Youtube si Vevo

 • Games Hub” – integrat cu Xbox Live;

 • WP Marketplace Hub” – distribuirea de fisiere si aplicatii, accesibil prin Zune software.

 • Microsoft Office Hub” – majoritatea fisierelor MS Office pot fi vizualizate si editate cu MS Office Mobile. De asemenea, utilizatorul are acces la SkyDrive si Office 365 direct din hub.

Introducerea de text se face printr-o tastatura virtuala, desi unele dispozitive pot avea si o tastatura de sine statatoare. Aceasta are functii precum spell check, word prediction si un buton dedicat emoticonilor.

Sistemul de mesagerie este unul de tip “sir”. Utilizatorii pot interactiona prin Windows Live Messenger sau chat-ul Facebook, cat si prin mesajele traditionale, fara a schimba fereastra. Mesajele text pot fi compuse si vocal, prin softwareul de recunoastere a vocii. Acesta functioneaza si in sens invers, redand mesajele scrise cu “voce tare”.

Browserul web este o versiune a Internet Explorer Mobile, bazata pe IE9.

Sunt suportate majoritatea formatelor media importante: WAV, MP3, AAC/MP4, WMA (audio), WMV, AVI, MP4, MOV (video) si JPEG, GIF, PNG, BMP (imagine).

Motorul de cautare folosit de WP este Bing si este accesat prin butonul de cautare ce trebuie neaparat sa existe la orice dispozitiv. Poate fi folosit pentru cautarea de contacte (apasarea butonului in hubul “People”), site-uri, stiri sau harti.

Zune Software face legatura dintre WP si dispozitive. Prin el se poate accesa Zune Marketplace (cumpararea de aplicatii, videoclipuri, muzica pentru WP) si se poate updata orice dispozitiv cu WP.

Updateuri:

 • 7.0.7008 – feb 2011 – update pentru imbunatatirea viitoarelor updateuri

 • 7.0.7390 – martie 2011 – nume de cod “NoDo”, aduce functia Copy&Paste, o viteza mai mare de pornire a aplicatiilor si o integrare mai buna cu Facebook

 • 7.0.7392 – mai 2011 – fix pentru certificate digitale

 • 7.10.7720 – septembrie 2011 – “Mango” update, WP 7.5, o multitudine de imbunatatiri aduse WP: formatarea contactelor in grupuri, mai multe retele sociale, multitasking, refacerea huburilor “Games” si “Pictures”

 • 7.10.7740 – noiembrie 2011 – fix pentru o problema cu emailurile si o problema cu voicemailul

Urmatorul update major va fi WP Apollo, planificat pentru mijlocul anului 2011. Unele zvonuri spun ca ar fi vorba de WP 8.

Cerintele hardware pentru WP au fost initial foarte drastice: touchscreen capacitiv (480×800), GPU cu DirectX 9, 256 MB RAM si minim 8 GB memorie flash, accelerometru, camera de 5 MP, radio FM si 6 butoane dedicate (back, Start, search, camera, power/sleep si volum).

1.7 milioane de smartphoneuri cu SO Microsoft Mobile au fost vandute in al 2lea sfert al lui 2011, insemnand o cota de piata de 1.6%. Aceasta a scazut la 1.5% in al 3lea sfert al anului. In SUA, dispozitivele cu WP au inregistrat o cota de piata de 1% intre martie si iulie 2011. / Mugurel Rusu

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: