//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Internetul – euforia dezastrului

Iubim internetul. Suntem dependenti de lumea virtuala in care pasim cu doar un click. Ne proiectam intr-un univers paralel realitatii, plutim intr-un neant placut si palpitant si ne este incredibil de bine. Ca niste fantose ne lasam manuiti de tehnologie si da, ne place! Acesta este adevarul – pur si simplu!

Din pacate, in aceasta betie nebunesc de satisfacatoare, uitam cat de vulnerabili putem deveni printr-un simplu joc de taste, printr-o ametitoare sarada, minutios inramata de marginile monitorului.

Internetul este, aparent, unul dintre cei mai buni prieteni. Pana ii banuim capcana, el ne invita intr-o lume euforica in care ratiunea este inlocuita de simtire. Mirajul libertatii depline, bucuria tulburatoare de a gusta din nou, inedit, extrem, ne zapacesc gandirea si ne anihileaza logica, oferindu-ne pe tava scenarii pe care involuntar le acceptam. Inselator morav! Iata cateva dintre cele mai severe pacate ale internetului:

  • Pornografia infantila

In spatele unui avatar simpatic se poate ascunde un monstru. Lumea virtuala permite omului sa capete orice forma doreste. Un adult de 31 de ani poate oricand pretinde ca are, de fapt, 13 ani. Un id dragut, un nume haios si cateva fotografii colorate se transforma, cat ai clipi, intr-un magnet de copii. Dragi parinti, fiti cu ochii in patru!

  • Hartuirea virtuala

Un salut politicos, cateva cuvinte dulci de prezentare si…hop: unda verde smintelii! Chat-urile, forumurile si retelele de socializare au devenite cele mai indragite unelte ale omului alienat, obsedat, sucit. Acesta, pitit bine in spatele unui monitor, da frau liber frustrarii, isteriei si ambitiilor perverse. Nu putine sunt victimile unor astfel de izbucniri necugetate, nu putini sunt cei care trebuie sa indure tot felul de mesaje obscene, amenintari si constrangeri online.

  • Piata neagra

Pe internet se vinde orice! Legal sau ilegal, totul este de vanzare! Muzica, filme, programe, animale pe cale de disparitie, organe, fiinte umane etc. – nu exista nimic ce nu poate fi cumparat. Dintre toate, insa, cel mai infloritor ramane traficul de carne vie, retelele de prostitutie profitand cu nesat de libertatea pe care le-o pune la indemana mediul virtual.

  • Dezinformarea

Desi apelam cu incredere la informatiile publicate pe internet, ar fi bine sa verificam mai multe surse inainte de a asimila, de-a valma, toate datele pe care le citim online. Internetul permite oricui sa impartaseasca opinii, cunostinte, insa cat de pertinente sunt aceastea? Putine sunt articolele care au in spate o documentare minutioasa si un autor calificat pentru a scrie textul la sfarsitul caruia se iscaleste.

  • Escrocherii online

„Doneaza si tu!” – cu totii am dat nas in nas cu astfel de indemnuri, macar o data. Unii dintre noi, inarmati cu mai putina rabdare si inzestrati, poate, cu mai multi bani in portofel, nu am stat pe ganduri si am donat. Gata sa ajutam, cu inima stransa de mila, multi am spus „da” actelor umanitare de care ne-am ciocnit online. Totusi, apare o intrebare: oare am sprijinit un bolnav de cancer sau un impatimit al fraudelor virtuale? / Alexandra Costin

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: