//
cititi...
Conţinut generat de utilizatori

Ai donat pentru Wikipedia?

Cel puțin o dată pe săptămână, navigând pe Internet, v-ați lovit de conținutul de pe Wikipedia. După cum sper că ați observat, pe paginile Wikipedia nu există niciun fel de publicitate. Nu v-ați întrebat din ce trăiesc angajații enciclopediei virtuale? Firma și-a revendicat titlul de organizație non-profit ce-și câștigă veniturile din donațiile utilizatorilor. La sfârșitul fiecărui an, Jimmy Wales, fondatorul proiectului enciclopedic, lansează câte un apel virtual prin care îi invită pe cei cu dare de mână să doneze. Banii strânși din donații  sunt folosiți pentru funcționarea și dezvoltarea platformei în anul ce urmează, dar sunt împărțiți și între cei 95 de angajați ai organizației.

Wales spune că „Dacă fiecare persoană care citește acest mesaj ar dona 5 dolari, nu ar mai fi nevoie decât de o singură zi pe an pe care să o dedicăm strângerii de fonduri. Dar nu toată lumea poate dona. Și asta nu e o problemă. În fiecare an, îndeajuns de mulți oameni decid să doneze”.  Până acum s-a înregistrat o donație consistentă din partea lui Sergey Brin, cofondatorul Google, și a soției sale. Cei doi soți au dăruit enciclopediei jumătate de milion de dolari.

Nici noi românii, în calitate de utilizatoi ai Wikipediei, nu au scăpat invitației de a ne alătura campaniei de strângere de fonduri. Odată ce folosim conținutul enciclopediei se cuvine să ne și îngrijim de menținerea circulației libere a informațiilor pe Internet. Cea mai mică sumă pe care o putem dona este de 20 RON, transferul banilor în contul companiei realizându-se prin bancă sau prin cardul de credit.

Potrivit site-ului business24.ro, anul trecut Wikipedia a primit din partea companiei Google două milioane de dolari. În acest mod, Google a devenit unul din ce mai importanți donatori, alături de Pierre Omidyar, fondatorul site-ului de licitații online eBay, ce a donat în 2009 două milioane de euro și fundația filantropică Alfred P. Sloan (trei milioane de dolari în 2008).

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: