//
cititi...
Reţele sociale

Cand un click devine mila

Dragostea virtuala nu bate filmele americane si nici nu e ca o atingere nepermisa. Ramane doar la stadiul unei manute care trage pagina in jos si atat. Mai apoi, aceeasi manuta poate deveni salvatoare.
Nu de putine ori cazuri umanitare dintre cele mai grave, insotite de imagini, ar spune unii infricosatoare, asteptau un banal like sau un “da mai departe”. Bolile, transfuziile, necesitatile materiale de care se vorbeste sunt diverse si raman o suspiciune. De regula copiii fac subiectul acestor discutii. Cine gestioneaza, de unde pleaca, sunt persoane atat de disperate, imaginile sunt reale?
Senzationalul si grotescul impresioneaza. Copiii impresioneaza. In retelele de socializare fenomenul prezentat ia amploare mai repede si cand ajunge “in gura lumii” trece mai departe. Interesante ar fi trei intrebari la care nu am gasit un raspuns.
Acel “like” sufera convertire in bani sau e o necesitate prin care se evidentiaza sensibilitatea si mila prietenilor? E adevarat ca decat sa bagi mana in portofel e mai ieftin sa fii “sad”; dar like-ul meu unde ajunge?
Alt gest “de omenie” ar fi acel “da mai departe” daca: “esti un bun crestin, nu vrei sa patesti la fel sau daca ai suflet”. Cauza zvonului e de regula necesitatea unui trasplant, donare de sange sau de bani. La sfarsitul prezentarii cazului este atasat un numar de telefon si uneori un numar de cont. Am dat unde trebuia?
Cea mai rostita intrebare ramane: de unde stiu ca e adevarat? Pai tocmai asta e problema. Ca nu stim.

Banalitate sau nu, trebuie rostita. Circulatia informatiilor este si ramane libera. Pe cati dintre noi ii impresioneaza pozele unui copil pe jumatate mutilat? In mod curios, pe foarte putini. Imaginile ne fac sa reactionam, dar tot ele ne fac sa devenim imuni. Tehnologiile noi, ecranele in spatele carora ne ascundem fabrica iluzii pe care am invatat sa le ghicim si sa le refuzam. Poate ca realiatea e mult mai dura, dar a devenit cam inaccesibila si poate e si cam falsa. Cati dintre noi mai cred in cersetori?/ Ana-Maria Durila

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: