//
cititi...
Jurnalism multimedia

Bobocii jurnalismului multimedia – o altă perspectivă

S-a discutat în acestă secțiune despre impactul noilor tehnologii asupra jurnalismului, despre avantajele jurnalismului multimedia ș.a.m.d. Eu doresc să îmi aplec atenția asupra celui care de abia își ridică coatele de pe băncile din amfiteatre. Asupra celui care urmează să își tragă “haina lunga” de jurnalist peste umeri, să iasă în lume, având în permanență grijă de prestația și de păstrarea liniei firești a conduitei morale.

Câți dintre ei sunt obisnuiți să lucreze sub presiune, asta în mod sigur, n-avem de unde să o știm, dar din câte am observat, mulți văd jurnalismul online, opțiunea perfectă pentru ei. Această formă de jurnalism reprezintă pentru o parte considerabila dintre acestia, doar un domeniu în care informația este răspândită rapid și “fără prea mare efort” (implicit de gândire).

Sunt de părere că nu oricine poate face jurnalism multimedia. Acesta nicidecum nu înseamnă numai text, imagine și sunet. Un tânăr jurnalist nu trebuie să se lase purtat de simplitudinea care înfășoară uneori acest domeniu. Indiferent de forma în care se produce sau suportul pe care distribui informația, activitatea oricărui jurnalist nu trebui să se îndepărteze de principiile generale de corectitudine ale acestei meserii și anume: obiectivitate, echilibru, imparțialitate. Din momentul în care unul dintre aceste elemente este realmente șters din “agenda” jurnalistului, se înregistrează în acest câmp – dâmburi care încurajează stilurile inexpresive, absența perspectivei obiective, alterarea și denaturarea realității.

Jurnalismul multimedia cere un stil energic și alert, un bun spirit de observație, un bagaj greu de cunoștințe și o bună metodă de alegere a informațiilor relevante, valabile, pentru a oferi consumatorului media online, un produs de calitate. Rapiditatea cu care informațiile sunt făcute publice, fie sunt actualizate, cere din partea jurnalistului să afișeze în permanență un simț treaz al calităților precizate mai sus. / Daniela Asaftei

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: