//
cititi...
Securitate pe Internet

Ce nu stiai despre parole si KeePass

De multe ori suntem tentati si curiosi sa aflam cu cine vorbeste si ce vorbeste  prietena/ul pe contul sau de facebook, yahoomessenger, badoo sau oricare altele. Si tot de atatea ori v-ati gandit cum sa ii spargeti parola ca sa puteti intra si vedea ce va intereseaza, iar daca voi nu ati facut-o cu siguranta prietena/ul a incercat si poate a si reusit. Cum sa spargeti o parola? Nu, nu despre aceasta vreau sa va vorbesc in acest articol. M-am gandit ca ati fi curiosi sa aflati cateva informatii despre cum sa va protejati conturile si cum sa va creeati o parola astfel incat sa nu poata fi ghicita de alte persoane sau sa fie sparta cu ajutorul programelor specializate.. In urma unui sondaj realizat de ZoneAlarm s-a constatat ca majoritatea parolelor sunt alese la intamplare folosind data nasterii, numele persoanei iubite, a catelului sau a pisicii, etc.

Potrivit acestor sondaje  cele mai nesigure 20 parole sunt:

123456,12345, 123456789, Password, Iloveyou, Princess, Rockyou, 1234567, 12345678, abc123, Nicole, Daniel, babygirl, Monkey, Jessica, Lovely, michael,

Specialistii spun ca o parola sigura si putenica ar trebui sa aiba in jur de opt caractere, deoarece o parola de sase caractere este foarte usor de discifrat cu ajutorul unui program. Termenul de caracter nu se refera doar la litere, ci si la cifre, simboluri si semene de punctuatie. Tot specialistii ne recomanda sa includem  si majuscule, caci cu cat este mai mare diversitatea semnelor cu atat parola este mai sigura.

Cum sa creezi o parola puternica?

  1. Gandeste-te la un cuvant relevant pentru tine
  2. Scrie cateva litere cu majuscule, de exemplu: PARola
  3. Adauga numere intre literele; exemplu PAR23ola
  4. Sporeste si mai mult siguranta parolei adaugand simboluri si semen de punctuatie ; !PAR23ola;

Un alt sfat ar fi sa eviti scrierea fizica a parolei pantru ca poate fi usor descoperita apoi folosita in scopuri ilegale si evita  folosirea aceleiasi parole pentru toate conturile, iar daca crezi ca nu poti retine mai multe parole si nu ai alta optiune, atunci incearca cel putin sa nu tastezi parola pe calculatoare straine.

In continuare am gasit  pentru voi un programel care sa va ajute la protejarea parolei.

KeepPass  este un program free, mic, foarte usor de folosit pentru a va proteja parolele folosite in Windows si nu numai, in afara de aceste avantaje KeePass ofera si un nivel de securitate deosebit de ridicat pentru gestiunea si stocarea parolelor.

  • Programul ofera posibilitatea de a adauga  in program oricate parole doriti iar in final puteti folosi  simultan combinatia de taste Ctrl+Alt+A  ca sa va puteti loga pe orice site. Un avantaj notabil al acestui program il reprezinta posibilitatea colaborarii cu programe ca:Yahoo Messenger,Google Talk, Pidgin,Trilian,etc.
  • Cu ajutorul acestui program va creste securitatea datelor de acces la conturile voastre,  deoarece va veti permite sa asociati parole foarte complexe , generate chiar de Keepass cu un grad de securitate foarte ridicat si in consecinta foarte greu de ghicit.
  • Daca doriti sa aveti la voi in permanenta parolele voastre puteti opta pentru versiunea portabila a programului Keepass. Copiati programul pe un stick, adaugati detaliile conturilor si gata, veti avea intotdeauna la voi toate parolele .
  • Chiar daca am enumerat aici cateva metode de a crea o parola sigura, tu trebuie sa te gandeati la un sistem de parolare care sa functioneze perfect pentru tine, pentru ca– nu uita – intimitatea este extrem de valoroasa.

Vezi aici tutorialul KeePass

 

Advertisements

About Liudmila Carta

Studenta anul III, la Facultatea de Litere, departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii "A.I. Cuza, din Iasi

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: