//
cititi...
Media tradiţionale

Cat de sangeroasa poate fi meseria de jurnalist ?

jurnalism de razboi

sursa: UrukNet


„Desi trecerea in alt mileniu a fost insotita de un enorm progres tehnologic, daca vorbim despre uciderea deliberata a unor jurnalisti numai pentru ca isi fac meseria, suntem inca niste barbari” sesiza Anthony Mills, autorul raportului publicat de Institutul International al Presei (IPI) si citat de pagina de media.ro.

An dupa an din rapoartele întocmite de Institutul Internațional al Presei (IPI), Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), Press Emblem Campaign (PEC), Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) sau Institutul International pentru Siguranta (INSI) reiese faptul ca numarul jurnalistilor ucisi in lume se afla intr-o continua crestere. De fiecare dată teatrele de operatiuni unde jurnalistii cad victimele se schimba, ca si amploarea acestui bilant ingrijorator.

Nu au fost contorizate datele pentru anul in curs, dar in primele 9 luni ale lui 2010 numarul jurnalistilor ucisi crescuse cu 25%, inregistrandu-se 90 de victime. In 2009 presa era in doliu cu 121 de jurnalisti ucisi. Doar intr-un singur atac, cel asupra convoiului electoral din provincia filipineza Maguindanao, murisera 31 de jurnalisti. “10 jurnalisti au fost ucisi, in medie, in fiecare luna de grupuri inarmate, guverne si atacuri teroriste. Altii au fost rapiti sau exilati si redusi la tacere” declarat Blaise Lempen secretarul general al organizatiei Press Emblem Campaign citat www.ziare.com . Acesta era si motivul pentru care a mai fost numit 2009, “cel mai sangeros an din ultimul deceniu pentru jurnalisti”.

“În cinci ani, cel puţin 529 jurnalişti au plătit cu viaţa pentru slujba lor, potrivit PEC” scrie si Evenimentul Zilei. Regiuni de conflict in care jurnalistii au cazut victime sunt: Egiptul cu manifestarile impotriva regimului Hosni Mubarak, Libia, Irakul, granita dintre Pakistan si Afganistan, Iranul dar si Mexicul cu bandele sale de traficanti de droguri; atentatele teroriste din Somalia, Filipine, Indonesia, Nepal, Nigeria si Colombia.

“Este stupefiant faptul ca guvernul continua sa trimita asasini si politisti in civil pentru a-i ataca pe jurnalisti si a face una cu pamantul birourile mass-media” observa Mohamed Abdel Dayem, coordonator al CPJ pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

anna politovakaya

sursa: aftermathnews

Si daca ti se pare stupefiant acest lucru, cum am putea califica politica ruseasca in abordarea conflictului din Caucaz si nu numai. Cel putin odata pe an mai apare cate o stire cu un jurnalist ucis sau daca nu,  mort „in conditii cirsumspecte”. Ultimul este cazul este cel al lui Anatoly Bitkov, redactor sef al postului de televiziune  Kolyma Plus. In 2008 un alt jurnalist de opozitie, Magomed Evloviev, a fost impuscat in cap in timp ce era excortat spre sectia de politie, fiind arestat. Cele mai multe reactii a starnit moartea jurnalistei de investigatie, Anna Politkovskaya, critic vehement a lui Putin si a regimului de la Kremlin. Jurnalista a fost gasita impuscata intr-un liftul din blocul in care locuia, in anul 2006. Anchetele acestor morti sau atentate raman neilucidate pana in ziua de astazi. Nu sunt de nici un ajutor luarile de pozitie ale UE, care intr-un comunicat citat de AFP, “reitereaza importanta pe care o acorda libertatii presei si subliniaza ingrijorarea legata de reaparitia violentelor in Caucazul de Nord”.

Parafrazandu-l pe A. Mills pot afirma că avem in fata o noua tendinta, aceea de agresare a jurnalistilor care-si desfasoara activitatea in zonele de conflict. Ca urmare a acestui „trend” vom putea observa la un moment dat o acoperirea mediatica tot mai slaba a acestor evenimente. Nu va pieri jurnalistul de razboi si nici cel de investigatie, dar vor fi meserii tot mai expuse pericolului. Incercarile de reglementare sau cu alte cuvinte „efortul de a reduce numarul victimelor” nu se soldeaza cu nici un rezultat vadit. Politica statelor aflat in toiul unor conflicte armate nu faciliteaza in faptprotejarea corespondentilor de razboi, ci recurg la aplicarea de batai, intimidari sau arestari a acestora.

Undeva in lume doi jurnalisti au murit saptamana trecuta si alti doi urmeaza sa aiba aceasta soarta in aceasta saptamana …..

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: