//
cititi...
Jurnalism multimedia

Jurnalistul multimedia

Aşa cum o arată şi realitatea, meseria de jurnalist s-a schimbat aproape radical în ultimii ani. Atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi al modului cum se practică această meserie. Noile tehnologii au facilitat apariţia unor modalităţi de a face un produs editorial în cele mai diverse moduri cu putinţă şi în cele mai atrăgătoare feluri pentru public. Dar ce impact au aceste schimbări majore asupra celor care practică această meserie? Răspunsul la această întrebare vom încerca să îl aflăm în rândurile următoare.

Despre impactul multimedia asupra jurnalismului am precizat în articolele anterioare. Dar cei care lucrează în acest domeniu se pot obişnui cu noile tehnologii? De multe ori s-a întâmplat ca unii oameni să îşi de-a demisia sau să fie demişi deoarece ,,nu sunt în pas cu vremurile”.  În alte cazuri, s-a încercat o soluţie de mijloc şi anume cei care nu pot să se adapteze să facă doar munca la care se pricep, iar alţii să ducă treaba la bun sfârşit. Acest plan a mers, în mare parte, până la criza financiară. Restructurările din instituţiile media au făcut ca să rămână doar cei ,,care sunt buni la toate.”

Din această situaţie putem desprinde o altă realitate. Lipsa de personal a făcut să dispară tot mai mult documentarea. Cu atât de multe posibilităţi de informare la îndemână, ştirile sunt tot mai slab calitativ. Calitatea are de suferit nu numai la capitolul informare, ci şi la cel al imaginilor. Tot mai multe televiziuni sau siteuri web suferă la acest nivel. Astfel, se încearcă acum varianta ca un angajat să fie atât reporter, cât şi cameraman.

Şi aici nu mă refer doar la televiziune, ci şi la mediul online, unde îţi trebuie şi cunoştinţe de editare text, sunet, video. Jurnalistul multimedia a devenit soluţia de avarie pentru unele publicaţii care nu îşi permit să plătească mai mulţi oameni. Cu toate acestea, dacă nu eşti în pas cu schimbările, este greu să îţi îndeplineşti cu succes toate atribuţiile de serviciu.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: