//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Telefonul mobil pentru copii – INDISPENSABIL?

Copiii sunt copii. Mereu le sclipesc ochii după ceea ce le lipseşte, mereu îşi doresc ceea ce nu au. Fie că este vorba de o maşinuţă nouă, de o păpuşă care vorbeşte sau de ultimul număr al revistei preferate, rare sunt momentele în care să nu tânjească după ceva.

Jucăria cea mai râvnită a momentului este telefonul mobil. Privindu-şi părinţii în ochi, cu maturitatea unui adult, prezintă, rând pe rând, argumente dintre cele mai pertinente în încercarea de a căpăta minunăţia cu butoane: „putem vorbi oricând”, „te sun când am nevoie de ceva”, „te ţin la curent cu programul meu”, „te anunţ dacă intrevine cine ştie ce” etc.. Cu ochii cât cepele şi gura căscată, părinţii înghit fiecare „gogoşică” a copilului lor şi, fără a mai sta pe gânduri, îi oferă cu emoţie întâiul telefon.

Tasta verde a telefonului – START JOC!

Un telefon mobil în buzunarul copilului oferă părinţilor un sentiment sporit de siguranţă. Aceştia au impresia că minunata invenţie îi ajută să-l controleze pe cel mic în orice moment al zilei, ţinându-i la curent cu activităţile copilului, cu locul în care se află, cu persoanele în compania cărora se găseşte etc.. Falsă impresie, din păcate! Glasul inocent din receptorul telefonului poate oricând ascunde minciuni pe care cu greu un adult şi le-ar putea imagina. Un simplu apel nu teleportează oamenii în acelaşi spaţiu, nu-i aduce împreună, ci din contră: înlocuieşte contactul fizic, direct al celor doi interlocutori. Aşadar, undă verde la distracţie! Copiii profită de încrederea oarbă a părinţilor şi de micuţul aparat cu taste pentru a-şi pune în aplicare planuri dintre cele mai îndrăzneţe; a minţi sau a ascunde adevărul devine un act de teribilism, o modalitate de a ieşi în evidenţă şi de a câştiga notorietate în rândul prietenilor.

Atenţia divizată în 15

Existenţa unui telefon în preajma copilului reduce capacitatea acestuia de a se concentra asupra unei activităţi singulare. Fie că este la şcoală, fie că este acasă, efectuându-şi temele, oricare dintre aceste preocupări va fi dusă la bun sfârşit într-un interval temporal mai amplu dacă în imediata apropiere există şi un telefon. Un sms de la un amic, un apel de la prietenul cel mai bun sau un simplu beep pot distrage atenţia elevului, tentat să se abată de la obiectivul principal.

Să nu mai pomenim de ingenioasele smartphone-uri, ale căror aplicaţii captivante fac cu ochiul copilului din cinci în cinci minute, determinându-l să-şi întrerupă activitatea.

În urma a numeroase studii, psihologii afirmă că un copil care are telefon mobil riscă să întâmpine mai multe probleme în obţinerea succesului în viaţă, având dificultăţi în a-şi doza sarcinile şi în a-şi stabili priorităţile. / Alexandra Costin

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: