//
cititi...
Conţinut generat de utilizatori

„Life in a day”, o capsulă a timpului

Posterul filmului

Coținutul furnizat de utilizatori a trecut de granițele Internetului și s-a infiltrat în cinematografie. La începutul acestui an, mai exact pe 27 ianuarie, odată cu deschiderea Festivalului de Film de la Sundance din SUA, a avut loc premiera filmului Life in a day/ O zi din viață, film ce a fost realizat cu imaginile trimise de utilizatorii Youtube.

Life in a day prezintă o zi din viața locuitorilor de pe Terra. Ziua aleasă a fost 24 iulie 2010. Pe 6 iulie 2010 a fost anunțat parteneriatul între YouTube, Ridley Scott Associates şi LG electronics. Atunci a fost trimis un apel public pe Youtube prin care utilizatorii erau invitați să trimită înregistrări cu activități pe care ei sau persoane din anturajul lor le desfășoară într-o zi din viața lor. 88.000 de utilizatori din 192 de țări  au trimis clipuri. S-au strâns 4.500 de ore de filmare. Regizorul Kevin MacDonald, premiat la Oscar în 2000 pentru cel mai bun documentar Ein Tag im September, alături de cineastul Ridley Scott și editorul de film Joe Walker au luat pe umerii lor sarcina de a realiza filmul. Timp de 7 luni au selectat înregistrări și au căutat o formulă narativă coerentă pentru documentar. Într-un final au realizat un film de 95 de minute care surpinde o zi din viața omenirii. Documentarul surprinde o naștere, o cerere în căsătorie, o cununie civilă, un accident, ritualuri ale diferitelor triburi și multe activitări pe care oamenii de pe Pământ le-au desfășurat pe 24 iulie 2010. Imaginile sunt filmate atât în marile metropole ale lumii, cât și în triburile sărace ale Africii sau în cartierele mărginașe ale unor orașe.

Aspectul cel mai important al acestui film este faptul că a fost realizat cu ajutorul oamenilor simpli, neprofesioniști în mânuirea camerei de luat vederi, dar care s-au mobilizat și și-au exprimat dorința de a împărtăși lumii un moment fericit sau trist de pe 24 iulie 2010.

În istorie au mai existat două tentative de strângere de conținut video cu și de la oameni obișnuiți. Prima a fost în 1937 când Humfrey Jennings a demarat mișcarea britanică Observarea Maselor. Atunci artiștii au început să filmeze viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți. A doua tentativă a avut loc în 1990, moment în care câțiva artiști internaționali au decis să strângă înregistrări video de la oameni pentru a produce opere de artă.

Potrivit site-ului Rotten Tomatoes documentarul a primit nota 7,1 din partea criticilor și a utilizatorilor site-ului care au lăsat câte un comentariu și au evaluat filmul.

Dacă nu ai vizionat încă filmul, îl găsești gratuit pe Youtube.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: