//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Noile tehnologii vs. viata reala

Asa cum am mai spus si in articolele anterioare, odata cu aparitia calculatoarelor si a telefoanelor mobile viata a luat niste intorsaturi, lucrurile par a fi mai simple acum, insa nu vrem sa vedem, intotdeauna, si partea rea care exista in aceasta “poveste”.

Noile tehnologii au preluat controlul, au devenit aproape indispensabile sau, mai bine zis, au devenit “un rau necesar”.  Cu toate astea ajuta la eficientizarea multor probleme din viata fiecaruia.

Fie le poti utiliza pentru a-ti satisfice anumite nevoi, fie le lasi “sa ia singure decizii”, cum este in cazul computerelor care au preluat controlul in multe domenii (in medicina, spre exemplu, unde ajuta foarte mult la rezolvarea unor calcule, la analizarea si gasirea de solutii sau statistici).

Sunt foarte multe programe “inteligente” pentru pc care ajuta la gasirea unor solutii, sunt suficiente posibilitati de stocare a informatiilor, a documentelor necesare si a tot ce va este necesar si doriti sa pastrati pentru mai mult timp.

Majoritatea persoanelor nu se pot desparti de telefonul mobil. Eu, spre exemplu, am grija sa am mereu telefonul mobil la mine. A devenit un accesoriu de care nu poti sa te “desparti” cu usurinta si asta pentru ca a devenit o obisnuinta sa il porti la tine si sa il utilizezi cat mai des in diferite scopuri (cum ar fi vorbitul cu cei dragi, folosirea internetului, a aparatului foto sau relaxarea cu ajutorul muzicii stocate in memoria telefonului mobil).

Intr-adevar sunt parti bune dar si parti rele. Mai multe studii au aratat ca existenta computerului si a internetului ne schimba, intr-o oarecare masura, memoria, considerata “una dintre calitatile care definesc omul”. Oamenii nu mai memoreaza o cantitate mare de informatii, ci extrag doar esentialul iar ceea ce ramane pastreaza intr-un folder salvat in pc sau isi insusesc acele informatii de care au nevoie intr-un anume moment si restul informatiilor le cauta dand un search pe google si apoi cu un simplu click acceseaza pagina care cuprinde ceea ce ii intereseaza.

Spre exemplu, un studiu realizat de catre “ un reputat neurolog, Ian Robertson, a evidentiat faptul ca persoanele tinere au o capacitate mai redusa decat cele mai in varsta de a-si aminti detalii personale despre oamenii din viata lor.….se poate observa in ultima vreme tendinta, mai ales in randul tinerilor, de a folosi reteaua de socializare Facebook ca o forma de memorie externa ce stochează informatiile personale esentiale ale persoanelor apropiate”.

La fel se intampla si cu telefoanele mobile. Sunt studii care arata ca omul nu reuseste sa tina minte prea multe numere de telefon, si asta pentru ca s-a obisnuit sa il caute, pur si simplu, in agenda telefonului mobil sau ca utilizarea in exces a telefoanelor mobile poate provoca cancer.

Un studiu efectuat de “ specialisti americani si coreeni a demonstrat ca utilizarea mobilului creste riscul aparitiei tumorilor cerebrale cu 25%”.

Specialistii spun ca ar trebui sa ne limitam in a utiliza foarte mult telefonul mobil si, ce este mai important, sa nu le permitem copiilor sa il utilizeze de pe acum. Alte sfaturi sunt legate de utilizarea computerului si a internetului in exces: nu trebuie sa uitam si de celelalte activitati prezente in viata noastra, trebuie sa ne gandim si la efectele negative care apar in urma acestei “dependente”.

Existenta noilor tehnologii in viata noastra provoaca dependenta, sunt ca un obicei pe care il si la care ai vrea sa renunti uneori dar nu poti.

Advertisements

About cristinagireada

Grupa I A

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: