//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

SMS-ul a implinit 19 ani

Ecran telefon "Mesaj primit"

Mesaj primit

Exista nenumarate modalitati de comunicare in ziua de astazi. In general, preferam sa-l sunam pe cel caruia trebuie sa-i comunicam ceva, in principal pentru ca aceasta este cea mai rapida modalitate de a transmite un mesaj a carui receptare este urgenta.

Insa trebuie sa recunoastem ca inca mai suntem fani ai butonarii SMS-urilor, fie ca au ele un continut important sau nu. Mai ales in orele prea plictisitoare care parca trec prea greu, un mesaj este oricand binevenit.

Desi a trimite mesaje este un lucru care ne-a intrat deja in reflex (unii chiar reusesc sa scrie mesajul fara a mai privi tastele), trebuie sa recunoastem ca nu multi suntem familiarizati cu modalitatea prin care s-a ajuns ca transmiterea SMS-urilor sa fie atat de simpla.

S-au implinit 19 ani de cand a fost trimis primul mesaj SMS din istorie de pe un calculator catre un telefon ce era utilizat pe reteaua de telefonie mobila Vodafone. Pe data de 3 decembrie 1992 s-a intamplat acest lucru.

Orbitel 901 era modelul telefonului care a primit atunci primul mesaj SMS trimis oficial pe reteaua unui operator de telefonie mobila. Tehnologia in sine este totusi ceva mai veche, deoarece ea a fost inventata in anul 1984 de catre Friedhelm Hillebrand si Bernard Ghillebaert, insa abia dupa cativa ani buni a ajuns sa fie utilizata.

Telefon model Orbitel 901

Orbitel 901

Primul SMS a fost “Merry Christmas”, trimis de pe un computer de catre Neil Papworth (angajat al companiei IT franco-britanică Sema Group), lui Richard Jarvis (care folosea un dispozitiv Orbitel 901).

La inceputul anilor ’90 inca destul de putine telefoane mobile aveau tehnologia necesara pentru a putea primi mesaje scrise. SMS-urile au inceput sa fie folosite in scop comercial in 1993, in Suedia si apoi in Finlanda.

In 1995, posesorii de telefoane mobile trimiteau in medie 0,4 SMS-uri pe luna. Dupa anul 2000 insa, serviciul a devenit mult mai disponibil, avand un succes care a facut ca, in prezent, in jur de 15 milioane de SMS-uri sa fie trimise in fiecare minut, la nivelul intregii lumi.

Cei mai mari impatimiti ai SMS-urilor sunt filipinezii, care trimit in medie 27 de mesaje pe zi. La nivel mondial, SMS-urile au generat venituri de 114 miliarde de dolari companiilor de telefonie mobila in anul 2010. Estimarile arata ca peste 700 de miliarde de dolari vor intra in conturile operatorilor in urmatorii cinci ani.

Acum, ca tot vin Sarbatorile, fie ca suntem impatimiti ai SMS-urilor sau nu, cu siguranta ne vom gandi la cateva mesaje pe care sa le trimitem ca urari de bine.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: