//
cititi...
Media tradiţionale

CIA-ul și președintele Traian Băsescu

prisonlife.com

Presa românească nici nu se complică cu asemenea subiecte, ne plângem că jurnalismul de investigație este pe cale de dispariție în această țărișoară dar continuăm să privim stând cu mâinile în sân. E subiect „americănesc”, nu ne privește. Culmea, subiectul are legătură cu România, dar dacă include și CIA-ul, îi trântim în brațe lor subiectul. Ei s-au băgat în asta, ei să se scoată. Poporului nostru nu ii place ancheta, vrea doar senzațional!

Președintele Traian Băsescu, persoană publică care are obligația să informeze corect poporul și să nu mintă, întrebat de jurnalista Alison Mutler (Associated Press) în legătură cu închisorile secrete ale CIA-ului din România, îi aruncă un răspuns ca să rămâi năucit pentru câteva minute: „Întrebaţi-l pe domnul Nistorescu că vă spune, cel care vă dă instrucțiunile cum să scrieți pe agenții.”

„Nu, nu. Imposibil, Imposibil”

Nici directorul adjunct al Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS), Adrian Camarasan întrebat la un interviu realizat în luna noiembrie pentru emisiunea „Panorama” a postului de televiziune ARD, nu recunoaște că în sediul actual al ORNISS a fost o inchisoare a CIA-ului, unde prizonierii erau torturați.

Închisoarea din România facea parte din reţeaua numită “Black Sites”. CIA-ul a înființat-o în Thailanda, Lituania și Polonia. Ele au fost desființate în 2006 iar programul de detenție și interogare a fost desființat în 2009, potrivit unei investigații realizate de Associated Press şi televiziunea ARD.

Acest subiect de presă, a ajuns să fie anchetat la nivel european pentru că americanii vroiau să se descotorosească cat mai repede de acest subiect. Jurnaliștii români ori nu au avut surse pentru a se informa și pentru a dezvălui adevărul, ori dintr-un exces de patriotism nu au vrut să se bage. Unde e presă românească pe care o ridicăm în slăvi că este a patra putere în stat?

Ne iau germanii subiectele din fața noastră pentru că jurnaliștii români nu le văd nici cu două perechi de ochelari de vedere, probabil îi folosesc pe cei de cal.

gandul.info

Autoritățile române, din dorința de a-și trăi visul american, au acceptat ca americanii să ne calce pământul și să construiască inchisori pentru tortură. Cum țara nu ar putea fi bănuită nici după mii de investigații, inchisoarea era în văzul lumii, chiar în centrul Bucureștiului (pe strada Mureş, nr. 4 din sectorul 1). Oricum nimeni nu bănuia. Era doar clădirea Guvenului.

Associated Press după ce a primit răspunsul președintelui Traian Băsescu iritat de întrebare, a prezentat dovezi că un membru al organizației Al-Qaida, pe nume Khalid Sheik Mohammad a fost ținut prizonier pentru a fi interogat în inchisoarea CIA-ului din București.

Punând în balanță dovezile și declarațiile agenților CIA care au mărturisit că au avut o inchisoare în București nu ne rămâne decât să credem că autoritățile române  „mint de îngheață apele”.

Bănuiesc că ar exista o legătură între închisoarea secretă CIA, cumpărarea avioanelor F16 și construirea unui scut antirachetă. Asta poate fi un subiect bun de anchetă sau doar un zvon lăsat să zboare. Un jurnalist nu tânjește după nostalgia patriotismului, investighează pentru ca democrația să funcționeze bine. Aici vorbesc despre societatea ideală.

Cum țiganul este asociat cu violența, românul este asociat cu minciuna. Poate fi o simplă judecată de valoare, sau poate nu…

Video:  AP Exclusive: Inside Romania’s Secret CIA Prison

Surse text:

www.mediafax.ro

www.agenda.ro

www.gandul.info

ARTICOLE DE ACELAȘI AUTOR:

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Cum a influențat media tradiționale comunicarea politică? « Tehnici mediatice - January 26, 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: