//
cititi...
Jurnalism multimedia

Fotojurnalismul face parte din jurnalismul multimedia?

Se stie ca fotografiile dau viata unui text, este o regula valabila atat in print cat si pe online. Ele spun o poveste. O fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte. Tuturor ne este mai usor sa citim un text daca acesta contine o fotografie, pentru ca in primul rand ne da senzatia ca am participat la eveniment, si  ne este mai usor sa avem imaginea vizuala a unei persoane, cunoscuta  sau nu. Fotografia da culoare textului si atrage cititorul. Aici interviene si calitatea fotografiei. De exemplu, la noi in tara nu exista fotojurnalisti, specializati doar pe arta fotografica. Nu exista nici facultate de fotojurnalism in Romania.

Am sa va dau niste notiuni de baza despre fotojurnalism , ce inseamna el.Fotojurnalismul este o forma a fotografiei( colectarea, editarea si prezentarea imaginilor in vederea publicarii sau difuzarii acestora ca materiale de stiri), prin care se creeaza imagini care vor spune povestea unei stiri. Imaginile fotografice pot dezvalui adevaruri absolute, pot expune relele si pot neglija, inspira speranta si intelegere si pot conecta oamenii de pe tot globul prin intermediul limbajului intelegerii vizuale. Fotografiile insa, pot provoca si un rau foarte mare daca intervinin mod grosolan sau daca sunt manipulati.

Un fotojurnalist este o combinatie intre un profesionist calculat, detasat si un cetatean sensibil, implicat. A facd fotografiii inseamna mult mai mult decat distante focale si viteza de expunere. Un fotojurnalist trebuie sa stie intotdeauna faptul ca aspectele tehnice ale procesului fotografic nu constituie o problema de ordin primar.

Un exemplu de fotografie care schimba parerea cititorilor, prin modul in care este expusa.O mama care plange moartea fiicei sale , nu este doar o imagine care trebuie focalizata, o poza care trebuie imprimata, o fotografie care trebuie publicata. Durerea mamei este o lectie de umanitate. Daca fotojurnalistul produce fotografia fara a se gandi, deloc la tragedia acesteia, lectia s-a pierdut. Daca fotografului ii pasa, fotografia devine mai umana si face cititorii partasi la durere, iar fotojurnalismul isi atinge astfel cel mai inalt potential.

Fotojurnalismul este o ramura importanta a jurnalismului. De fotografie avem nevoie tot timpul pentru ca este cea mai puternica arma a jurnalismului. O poza te trimite in lumea lui, poti intelege mult mai multe lucruri dintr-o fotografie decat din text. D e multe ori fotografiile nu sunt “unice”, adica sa fie folosite doa rla un eveniment.

Discussion

No comments yet.

Leave a comment

Arhivă