//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Nokia N9 – primul smartphone cu sistem de operare MeeGo

Nokia N9 a fost prezentat oficial şi în România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de companie.

Nokia N9 se face remarcat printr-o construcţie suplă, lipsită de puncte de îmbinare. Carcasa de tip unibody este confecţionată dintr-o singură bucată de plastic policarbonat, în care toate componentele sunt montate prin spaţiul acoperit în cele din urmă de ecran. Card-ul SIM este instalat într-un compartiment accesibil deasupra ecranului, de unde poate fi accesat fără a fi nevoie sa oprim telefonul.

Pe lângă obţinerea unei greutăţi mai reduse decât în cazul unei carcase metalice, plasticul policarbonat are şi avantajul unei rezistenţe minime la propagarea semnalelor radio, îmbunătăţind calitatea semnalului GSM şi Wi-Fi.

Ecranul AMOLED de 3.9 inch se află în contact direct cu panoul Gorilla Glass, imaginile apărând la acelaşi nivel cu acesta şi nu dedesubt, cum este cazul multor modele smartphone. Finisajul antireflexie a fost optimizat pentru a permite alunecarea uşoară a degetelor pe suprafaţa ecranului şi nu scoate prea mult în evidenţă urmele de amprente.

Deşi probabil nu este în versiunea finală, interfaţa sistemului de operare este redată fluid şi pare bine finisată din punct de vedere estetic. Încărcarea aplicaţiilor la prima utilizare nu este chiar imediată, dar odată deschise acestea rămân în memoria RAM, putând fi readuse în prim plan fără timpi adiţionali de aşteptare.

Nokia N9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nokia N9, primul smartphone bazat pe sistemul de operare MeeGo, tocmai a fost anunţat în Singapore, cu ocazia evenimentului Nokia Communications 2011.

Aşa cum se cuvine unui smartphone bazat pe un sistem de operare modern, Nokia N9 pune la dispoziţie o interfaţă cu totul nouă, controlată în întregime prin gesturi folosind ecranul tactil.

 

Homescreen-ul constă în trei ecrane / panouri virtuale pe care le putem derula gestual. În panoul Applications ne sunt listate toate aplicaţiile instalate. Panoul Events conţine toate notificările şi mesajele primite de la reţelele de socializare la care suntem logaţi. Panoul cu numărul trei joacă rol de task manager, listând toate aplicaţiile deschise într-o serie de miniaturi. Aici putem utiliza funcţia pinch and zoom pentru a ajusta numărul de aplicaţii vizibile, selectând apoi aplicaţia dorită pentru a continua de unde am rămas.

Nokia N9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spatele carcasei adăposteşte o cameră foto de 8 MP, cu lentile Carl Zeiss şi autofocus, ajutată de un bliţ LED. În afară de poze, putem obţine şi secvenţe video la rezoluţie HD, însoţite de sunet stereo. Tot la capitolul multimedia, N9 integrează tehnologiile Dolby Headphone şi Dolby Digital Plus, cea din urmă în premieră pe un telefon mobil.

Lista facilităţilor mai cuprinde conexiune HSDPA, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth v2.1, receptor GPS, accelerometru şi busolă digitală, respectiv chip NFC pentru plăţi electronice.

Nokia N9 dispune de 1GB memorie RAM şi este oferit în versiuni colorate albastru, roz sau negru, echipate cu16 GB sau 64 GB memorie flash integrată.

Încă nu se știe prețul la care va fi comercializat smartphone-ul, dar surse neoficiale vehiculează un preț de aproximativ 630 €.

Nokia N9

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: