//
cititi...
Media tradiţionale

Cum mai stati cu cenzura?

 doar o ilustratie

Cand auzim de cenzura ne gandim aproape instantaneu la presa scrisa si vorbita. Mai pe urma ne vine in minte acea perioada nu tocmai fericita a regimului dictatorial in Romania. Nu vrem sa ne gandim ca  mass-media s-ar mai putea confrunta cu cenzura si “in zilele noastre”.

Cenzura doar in print?

Si totusi din raportul care evalueaza nivelul libertatii presei in 196 de tari, publicat în urmă cu cateva luni de site-ul Newseum, constatam că Romania se găseşte undeva la categoria „partial libera” ocupand un „onorabil” loc 88. De pe www.realitatea.net unde este este citat acest studiu, mai citim ca in privinta libertatii mediei stam mai prost decat Botswana, Namibia, Timorul de Est, Ghana, Mongolia, India si Papua Noua Guinee.

Ne cenzureaza CNA-ul?

Ne cenzureaza CNA-ul?

 

Daca jurnalistul este ingradit si nu  i se acorde posibilitatea sa scrie liber  vom spune fara doar si poate ca acest lucru se datoreaza  trusturilor media. Ramane deci sa ne refugiem in buncarul din on-line. Pentru ca este locul unde iti poti exprima liber opiniile, iar anonimatul iti este garantat. Insasi definitia din DEX a cenzurii exclude posibilitatea ca statul sa intervina in comunicarea mediata de internet.

CENZÚRA, cenzuri, s. f. Control exercitat de statul capitalist asupra publicatiilor si tipariturilor, spectacolelor, emisiunilor si, in timp de razboi, asupra corespondentei trimise prin postă pentru a impiedica propagarea ideilor inaintate si a informatiilor reale; organ de stat care exercita acest control

Observam ca aceasta stare a lucrurilor se schimba de ceva vreme. Jimmy Wales, parintele Wikipediei declara pentru BBC ca “mai mult de 40 de tari de pe mapamond practica cenzura, „filtrand” anumite pagini de pe Internet, atunci cand nu blocheaza website-urile cu totul”.

Libertatea si anonimatul lui WWW?

Cenzura pe internet?China impreuna cu alte state care au ca politica cenzurarea informatiei care ajunge la public, nu se limiteaza la cotrolul asupra continutului din presa scrisa si vorbita, ci si-a extins autoritatea si asupra on-line-ului.

Inca de la inceputuri, cand lumea  digitala lua fiinta, organele oficiale obisnuiau sa-i sechestreze pe „dizidentii de pe net” cum erau ei numiti. Pe langa trimiterea acestor  „ciberdisidenti” in spatele gratiilor mii de site-uri sunt inchise ori suspendate in fiecare an in tari in care libertatea cuvantului este sub atenta supraveghere. “Cenzura cea mai puternica a avut loc inainte si in timpul celui de-al 17-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, cand 2.500 de site-uri, bloguri si forumuri au fost interzise in cateva saptamani” spunea  RSF citat de www.ziare.com . Pe 7 noiembrie a.c. www.business24.ro scria despre hotararea marilor companii IT din China de a cenzura cu mai mare strictete continutul de pe internet. Potrivit Financial Times, companiile deinternet „au decis” ca “trebuie sa isi intareasca autocontrolul si autodisciplina”.

Am putea spune in acest context ca informatiile sunt „filtrate” si pe alte considerente decat cele studiate in jurnalism, unei mase mari de utilizatori de internet (numai in China aproximativ 500 de milioane).

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: