//
cititi...
Media tradiţionale

O privire în redacția NY Times

Page One: Inside the New York Times (2011) este un documentar care propune să ne ancorăm privirile asupra ziarului cu cele mai multe premii Pulitzer. Un ziar ce scoate de sub tipar, zilnic, în jur de 850.000 de exemplare, excepție făcând ediția de duminică, în care tirajul crește cu câteva sute de mii. Numărul mare de pagini a publicației se datorează celor 1.150 de jurnaliști care au birouri într-o clădire modernă, cu mai multe etaje. La sfârșitul anului 2009, redacția NY Times însuma 1.250 de angajați. După cum se precizează în documentar, 100 de angajați au fost nevoiți să părăsească publicația, în 2009, ca urmare a colapsului înregistrat în publicitate (minus 30% la finele anului). Într-o anumită măsură, prăbușirea publicității a fost pus pe seama unor mărci importante (ex. Ford) care și-au construit propriile site-uri, pentru a-și face publicitate online.

Regizorul american Andrew Rossi a realizat documentarul de 90 de minute, după o muncă de un an zile. În acest timp, Rossi a surprins, printre altele, activitatea desfășurată de Departamentul Media al NY Times, departament creat în 2008 ca să raporteze despre schimbările produse în industrie, inclusiv cele de la Times. Meritul lui Rossi e cu atât mai mare cu cât, de la fondarea NY Times în 1851, acesta este primul documentar despre redacția ziarului metropolitan. În fapt, este primul documentar care încearcă să dezvăluie activitatea petrecută în interiorul unei publicații importante.

Timp de 90 de minute, documentarul prezintă maniera în care NY Times reușește să facă față provocărilor venite de la noile media. O oră și jumătate în care jurnaliștii publicației metropolitane demonstrează că, în ciuda unor voci care consideră NY Times cu un pas în groapă, ziarul mai are multe cuvinte de spus.  Modalitatea aleasă de regizor pentru a începe documentarul, dezvăluie într-o mare măsură, tema abordată. Primele secvențe sunt alcătuite dintr-o înșiruire de cadre care cuprind anunțurile de “deces” a nenumărate publicații americane: “Rocky Mountain News, un ziar cu o vechime de 150 de ani, își publică ultima ediție astăzi, Denver nu mai poate susține două ziare, The Philadelphia Daily News și Star Tribune (Minneapolis) în faliment”.

Page One: Inside the New York Times este conturat în jurul a doi jurnaliști: David Carr și Brian Stelter. Primul, un jurnalist cu vechime la Times, căruia îi face plăcere să spună povești, iar al doilea, Brian un jurnalist tânăr (21 de ani), care a ajuns la NY Times după ce și-a construit un blog de succes. Un subiect interesant, ilustrat în documentar este descoperit, verificat și scris de Brian: When the President Travels, It’s Cheaper for Reporters to Stay Home. Articolul prezintă eforturile făcute de unele publicații pentru a rămâne profitabile: au redus semnificativ numărul reporterilor care călătoresc cu președintele prin țară.

David Carr, un jurnalist nonconformist în felul său de a vorbi sau a se îmbrăca, îl caracterizează pe Brian ca fiind un robot construit în subsolul clădirii NY Times, venit să îl înlăture din redacție. Drumul lui Carr spre NY Times, povestit chiar de el în documentar, este unul total diferit de al colegului Brian: “I arrived at The New York Times late in my professional life. Having suffered from dug addiction in my 20s and 30s, landing in jail for cocaine possession, raising two children as a single parent, and eventually ending up at The NY Times”.

Carr nu se deosebește de Stelter doar prin povestea vieții sale. Laptopul și un telefon îi sunt de ajuns editorialistului, în timp ce reporterul (Brian) are așezate pe birou: un PC, un netbook, un TV, un telefon fix și nenumărate cărți și ziare. Un fapt interesant este că niciunul nu se folosește de reportofon în activitatea jurnalistică (cel puțin în imaginile surprinse de Rossi). Fie că vorbesc cu o persoană sau mai multe, la telefon sau față în față, cei doi jurnaliști scriu cele auzite direct pe laptop. Din această ultimă întâmplare reiese că timpul este cu adevărat important la NY Times.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: