//
cititi...
Securitate pe Internet

Goana dupa cumparaturile on-line

Au mai ramas doua saptamani pana la Craciun si cu siguranta multi dintre voi sunteti in febra cumparaturilor si in cautare de cadouri si tot felul de decoratiuni. Fara indoiala si criza economica, care oarecum se mai simte joaca un rol important si va obliga sa faceti anumite sacrificii, dar acest lucru nu inseamna ca nu puteti gasi solutii alternative. De exemplu, in conformitate cu mai multe sondaje s-a demonstrat ca in perioada Craciunului romanii nu renunata la daruri, dar peste 50% aleg sa cumpere on-line. Conform cu statisticile firmei de securitate WebRoot, numarul celor care isi fac cumparaturile de Craciun pe internet a crescut destul de mult in fiecare an. Dar, atentie! odata cu creste numarului cumparaturilor on-line, creste si numarul infractorilor si escrocheriilor din mediul virtual.

Desi magazinele online pot parea sigure, nu toate site-urile de oferte, cadouri sau felicitari virtuale sunt de incredere. Este bine cunoscut faptul ca atacatorii virtuali se folosesc de orice ocazie ca sa ii pacaleasca pe utilizatori sa isi expuna de buna voie datele de la cardurile de credit sau datele de autentificare in serviciile de e-banking. Acestia isi ademenesc victimele prin e-mail-uri cu oferte de bunuri de lux sau chilipiruri sau prin notificari de livrare false. Potrivit revistei E- finance specialistii companiei germane G Data au identificat topul primelor cinci pericole de care ar trebui sa se fereasca utilizatorii atunci cand cumpara online, pe prima pozitie a ierarhiei clasandu-se e-mailurile cu reclame-capcana, urmate de operatiunile de online banking şi de e-mailurile despre presupuse servicii de livrare. Locurile 4 si 5 sunt ocupate de e-mailurile primite din partea presupusilor implementatori de sisteme de plata, respectiv de felicitarile de Crăciun contrafacute. In ceea ce priveste sfaturile adresate utilizatorilor de internet, G Data aminteste, printre altele, despre faptul ca acestia trebuie sa foloseasca solutii de securitate cuprinzatoare care sa contina un scanner de virusi, firewall, filtru antispam si sa asigure protectie în timp real. Totodata, se recomanda scanarea intregului sistem inainte de a incepe operatiunile de cumparare.

Alte sfaturi utile ar fi sa evitati sa descarcati orice tip de continut (formulare, felicitari virtual , fisiere) sau sa accesati linkuri, daca nu sunteteti absolut siguri de sursa acelor materiale; sa acordati atentie deosebita la felicitarile virtuale si nu descarcati niciun fisier executabil, deoarece acestea pot contine troieni. Nu va accesati conturile de e-banking si nu faceti cumparaturi online de la calculatoare publice cu acces la internet sau in timp ce sunteti conectati la o retea publica. Si daca sunteti in cautarea sufletului pereche, mare atentie la Miresele din Rusia, adica serviciile de on-line dating promovate prin mesaje spam si care va vor lasa cu inima franta si va vor goli conturile.

Despre G Data Software

G Data Software AG, cu sediul central in Bochum, este o companie cu o expansiune software inovativa si rapida care se concentreaza pe solutiile de securitate IT. Drept specialist in securitate pe Internet si pionier in domeniul protectiei antivirus, compania fondata in 1985 in Bochum, a produs primul program antivirus acum mai bine de 20 de ani si in 2010 si-a aniversat cei 25 de ani de activitate.  G Data este printre primele companii dezvoltatoare de software de securitate din lume. De mai mult de cinci ani, nici un alt producator european de software de securitate nu a castigat mai multe premii internationale.

Gama de produse cuprinde solutii de securitate atat pentru consumatori casnici, cat si pentru companii mici, medii si mari. Solutiile de securitate G Data sunt disponibile in mai mult de 90 de tari din intreaga lume. Mai multe informatii despre companie si solutiile G Data sunt disponibile pe  aici.

 

 

About Liudmila Carta

Studenta anul III, la Facultatea de Litere, departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii "A.I. Cuza, din Iasi

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: