//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Tablete cu Windows 7 – Avantaje, dezavantaje şi ce ne pregăteşte Windows 8

Tabletele au devenit instrumente de divertisment din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor, în special în urma succesului înregistrat de iPad şi iPad 2, dar şi după ce Google a intrat puternic pe această piaţă cu propriul sistem de operare Android, oferind celorlalţi producători de electronice oportunitatea de a lupta cu Apple.

Microsoft a simţit că tabletele vor juca un rol important în industria IT în următorii ani, motiv pentru care sistemul de operare Windows 7 conceput pentru PC a fost în cele din urmă portat şi pe tablete, iar pasul următor este Windows 8, care va fi optimizat atât pentru PC, cât şi pentru tablete.

Avantajele tabletelor cu Windows 7

Tabletele cu sistem de operare Windows 7 prezintă câteva avantaje comparativ cu cele dotate cu Google Android sau iOS (Apple iPad):

  • Funcţionalitate similară cu versiunea desktop – Windows 7 de pe tabletă se utilizează în exact acelaşi mod ca versiunea desktop, cu diferenţa că poţi folosi display-ul touchscreen în locul tastaturii. Partea bună este că aproape toate tabletele cu Windows 7 vin cu tastatura fizică ataşabilă, prin care transformi tableta în notebook şi poţi lucra pe ea în acelaşi mod ca pe un PC sau laptop.
  • Aplicaţii – Una dintre problemele tabletelor cu Android sau iOS este că nu poţi folosi aplicaţiile tipice de Windows. Fie că vorbim despresuita Microsoft Office sau de Adobe Photoshop, tabletele cu Windows 7 îţi permit să-ţi continui munca pe aceste dispozitive oriunde te afli.

Dezavantajele tabletelor cu Windows 7

Din păcate, dezavantajele unei tablete cu Windows 7 sunt mult mai numeroase şi mai importante decât avantajele. Iată numai câteva dintre acestea:

  • Windows 7 nu este optimizat pentru tablete – Microsoft a dotat Windows 7 cu multitouch, însă în niciun caz nu a fost optimizat pentru tablete. De altfel, aşa cum am precizat la începutul articolului, Windows 7 nu este compatibil cu procesoarele ARM, utilizând în schimb platforme hardware specifice laptopurilor sau netbook-urilor.
  • Autonomie scăzută – iPad are o autonomie de până la 10 ore datorită eficienţei componentelor hardware, însă tabletele cu Windows 7 pot spera la patru, cel mult cinci ore de autonomie din cauza configuraţiilor hardware specifice notebook-urilor. Nici opţiunea unei configuraţii specifice netbook-urilor nu este utilă, întrucât Windows 7 se mişcă pur şi simplu prea lent pe astfel de tablete.
  • Portabilitate redusă –  Tabletele cu Windows 7 sunt mai mari, ocupă mai mult spaţiu şi sunt mai grele. Într-un cuvânt, mai greu de transportat.
  • Ofertă redusă de produse – Sunt patru tablete cu Windows 7 dezvoltate de producători renumiţi. Iar trei dintre ele au fost anunţate la Consumer Electronics Show (CES) în luna ianuarie, adică cu aproape un an în urmă!
  • Preţ foarte mare – Tabletele cu Windows 7 care mizează pe o platformă tehnică adecvată costă peste 1.000 EUR, o sumă mult prea mare comparativ cu tabletele cu Android. De fapt, inclusiv Apple iPad 2 costă mai puţin de 3.000 lei în versiunile de bază cu 16 GB memorie internă.

În curând: Windows 8 optimizat pentru tablete

Microsoft lucrează intens la sistemul de operare Windows 8, prima versiune beta fiind aşteptată în primăvara anului viitor. Windows 8 va fi primul sistem de operare optimizat atât pentru PC, cât şi pentru tablete, urmând să fie compatibil inclusiv cu platforma ARM. Practic, Windows 8 va include atât o interfaţă clasică pentru desktop, cât şi interfaţa Metro pentru dispozitive touchscreen.

Acest lucru înseamnă că producătorii care construiesc tablete cu Android vor putea foarte uşor să lanseze şi produse cu Windows 8. Cel puţin teoretic, asta înseamnă că toate cele cinci dezavantaje enumerate mai sus vor dispărea de la sine sau vor fi cel mult la fel de deranjante precum sunt acum pentru Google Android.

De aceea, atracţia pentru pentru tabletele cu Windows 8 va fi foarte mare, întrucât OS-ul aduce pe tabletă toate aplicaţiile pe care le foloseşti pe PC. Nu este foarte clar dacă tabletele cu Windows 8 vor putea rula şi interfaţa de PC a OS-ului, însă dacă va fi aşa înseamnă că tableta se poate transforma în PC dacă dispune de o tastatură fizică.

Sursa: http://www.giz.ro/

 

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: