//
cititi...
Media tradiţionale

Serial: „Cultura ziarelor în SUA”

Episodul I: Românii, americanii și cafeaua de dimineață

Vă propun un exercițiu simplu de imaginație: una bucată român, dimineața, trezit brusc de ceasul care nu se mai oprește din ticăit. Posac și lipsit de viață, înșfacă o bucată de pîine (dacă are toaster – prăjită –, dar de obicei nu are) și înghite în sec o ceașcă de cafea, după care iese cu capul în pămînt pe ușă, grăbit spre seriviciu. Pînă aici am dreptate, da?

Exercițiul numărul doi: un american de clasă medie, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Își ferește delicat ochelarii de dormit dintr-o catifea sensibilă, se întinde leneș. În timp ce soția îi prepară deja micul-dejun, cafeaua îl așteaptă în dininig-room, ziarul e pe masă, el se așază leneș pe fotoliul moale, soarbe încet din cafeaua în care suflă mai întîi pentru a o răci, apoi începe a răsfoi paginile ziarului. Își potrivește ochelarii mai bine și cască ochii, strigîndu-i soției: honey, we have a president. And he is black!.

Făcînd abstracție de condițiile de trai evident diferite între noi și poporul american, problema care ne interesează este de fapt obiceiul de a citi ziarul dimineața care la noi lipsește cu desăvîrșire.

Dacă în America lectura de dimineață este un obicei dobîndit încă din anii 1830, ziarele avînd atunci „un impact comparabil cu revoluția Jacksoniană din politică”, în Europa sîntem încă, după aproape două secole, departe de a „implementa” această cultură. Relația dintre ziare și cititorii acestora a devenit în răstimp atît de profundă în cultura americană încît în acest moment să le separi ar fi ca și cum i-ai separa pe americani de hamburgeri. Nici chiar așa de drastic, dar asemănător totuși.

Cu toate că sîntem cu mult în urmă, conform unei cercetări realizate de BRAT (Biroul Român de Audir al Tirajelor) în prioada octombrie 2009 – octombrie 2010, peste 75% dintre persoanele adulte pînă în vîrsta de 64 de ani citesc săptămînal cel puțin un ziar sau o revistă. Ceea ce nu este nici pe departe asemănător cu media americană însă este cel puțin îmbucurătoare.

Vom vedea însă în următoarele articole că, deși locuitorii Statelor au transformat cititul ziarelor într-o adevărată cultură, aceasta nu mai are rădăcini atît de groase cum avea odinioară.

Advertisements

About Cristina Babii

Words are my super-power, writing them down can save the world. Just kidding.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: