//
cititi...
Tehnologii noi de comunicare

Cine este Mark Zuckerberg?

 

C u totii vorbim despre Faceook, cu totii avem cont pe Facebook dar eu ma intreb cati dintre noi stim cine este fondatorul acestei retele de socializare, cu ce se ocupa el,  ce varsta are, de unde ideea de a crea un site de asemenea anvergura.

De aceea in articolul din aceasta saptamana va voi informa despre Mark Zuckerber.

Mark Elliot Zuckerberg este nascut in White Plains,New York,SUA la data de 14 mai 1984 si este fondatorul retytelei de socializareThe Facebook,numita astazi Facebook in anul 2004.MARK ZUCKERBERG este un programator american si un antreprenor in domeniul internetului., Provine dintr-o familie unde parintii sunt tatăl- medic stomatolog , mama- psiholog, și cele trei surori ale sale au crescut în Dobbs Ferry (New York).

Zuckerberg provine dintr-o familie de evrei,cu toate acestea se referă la el însuși ca un ateu. Zuckerberg a studiat informatica la Universitatea Harvard. El a fondat Facebook în 2004. În 2006 a renunțat la studiile sale, fără a absolvi. Potrivit companiei Zuckerberg locuiește împreuna cu iubita lui, Priscila Chan într-o vilă în Palo Alto, California.

Averea familiei Zukerberg,(`MUNTELE DE ZAHAR`din germanǎ: Zucker-zahǎr și Berg-munte), a fost estimată în luna noiembrie 2011 de către revista de afaceri Forbes la aproximativ 17.5 miliarde de dolari SUA.Mark Zuckerberg a fost declarat cel mai tanar self-made miliardar, în viața, din lume .

De unde idee de Facebook? Cine a avut ideea de a inventa Facebook? Istoria a fost intotdeauna un pic tulbure. Mark Zuckerberg a afirmat mereu ca el este singurul creator al celebrei retele de socializare, proiect pe care l-a imaginat si apoi l-a dezvoltat in timp ce era student la Harvard.Nimeni nu crede cu adevarat ca istoria este atat de simpla.

Email-urile si mesajele lui Zuckerberg din acea vreme ne arata ca el a imprumutat inspiratia, banii si codul sursa de la mai multe persoane. In 2008, Facebook semna un acord amiabil cu gemenii Cameron si Tyler Winklevoss si cu colegul de camera al lui Zuckerberg, Divya Narendra.

Toti patru erau studenti la Harvard si au realizat reteaua sociala denumita The Harvard Connection.rimii trei au reclamat ca Zuckerberg le-a furat ideea si a intarzaiat proiectul pentru a lansa el, primul, reteaua Facebook. In ultimele luni, Narendra si fratii Winklevoss au facut demersuri sa redeschida dosarul. Ei au primit deja despagubiri de aproximativ 117,5 milioane de euro, sub forma de actiuni Facebook, dar acestia afirma ca meritau mai mult.Istoria Facebook se complica putin mai mult. Paul Ceglia, un antreprenor din domeniul web , originar din statul New York – si al carui cazier juridic mentioneaza o escrocherie cu lemne de foc – a prezentat o serie de email-uri primite pentru a dovedi ca in 2003, Zuckerberg a semnat o intelegere care ii atribuia lui Ceglia 50% din Facebook, contra unei investitii de mai putin de 700 de euro. Facebook afirma ca email-urile sunt false.

Sume uriase sunt in joc – Facebook a fost recent estimata la 52 de milairde de euro.

Dincolo de senzational, geneza Facebook ne intereseaza mai mult pentru ca vrem sa stim cui ii atribuim meritul acestei geniale idei. Daca Zuckerberg a avut ideea de a crea o retea sociala pentru toti cei din campusul universitar, atunci merita miliardele de dolari care se duc in contul sau bancar. Dar daca el a furat aceasta idee, de ce sa culeaga laurii?Raspunsul e simplu: pentru ca Zuckerberg a facut mai multe lucruri foarte bune prin Facebook. La inceput, Facebook nu avea nimic revolutionar. Chiar daca se dovedeste ca fratii Winklevoss au fost la originea ideii retelei sociale de la Harvard, ei au atras prin inspiratia lor.

Site-uri ale unor retele sociale existau la aparitia Facebook. Site-ul nu avea nimic nou, dar el s-a distins prin imbunatatirea vechiului concept, facandu-l mai rapid, mai atractiv, mai practic si provocand depenenta.
Cu toate acestea, ceea ce este clar in istoria Facebook, este ca din premisele afacerii, doar Zuckerberg – si numai el – a inteles amploarea pe care poate sa o ia ideea sa. El a avut flerul de a boteza societatea sa Facebook (la origine Thefacebook, apoi facebook.com), caci el proiectase sa reproduca site-ul pentru numeroase alte scoli; fata de Harvard Connection a fratilor Winklevoss, care parea extrem de limitata.

Zuckerberg a luat o serie de decizii inteligente. Zuckerberg si prima echipa, care a lucrat la Facebok, erau obsedati de performantele site-ului. Facebook a pregatit cu atentie lansarea sa, spre deosebire de Friendster, care s-a lansat prea repede si a devenit complet inutilizabil, datorita problemelor datorate serverelor.

Zuckerberg a luat in calcul limitarea site-ului MySpace, care parea la un moment dat ca va inghiti totul, pe internet. Zuckerberg si echipa sa au avut idei originale, care au dus la succesul Facebook. In 2005, Aaron Sitting, un designer al interfetelor site-ului a avut ideea de a adauga o optiune unica privind fotografiile: adaugarea de cuvinte cheie asociate cu obiectele, locurile sau persoanele din fotografii. Aceasta a devenit o caracteristica esentiala a site-ului si a consolidat ideea lui Zuckerberg de dominatie a Facebook – motivul pentru care utilizatorii se conecteaza de mai multe ori pe zi.

Pentru a face site-ul si mai captivant, acum cinci ani, a fost lansata optiunea News Feed. Sute de mii de utilizatori au folosit aceasta optiune si jurnalistii privesc cu ingrijorare potentialul acesteia de “a vana” noutatile.

Reteaua Facebook a produs miliarde pentru ca si-a eliminat cu inversunare concurenta, cu optiunile sale, care au incantat intreaga lume. Si toate astea datorita lui Mark Zuckerberg. Poate ca nu el a inventat retelele sociale, dar cu siguranta el merita un premiu pentru consacrarea lor.

Documentare :http://www.ziare.com/facebook

wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Arhivă

Advertisements
%d bloggers like this: